IV
Міжнародна конференція з чорної смородини, організована Міжнародною
асоціацією чорної смородини (International Blackcurrant Association —
IBA) була вперше проведена в Польщі. На зустрічі, яка відбулася 2-6
червня в Bialowiezy, взяли участь більше 250 чоловік з Польщі, Австрії,
Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Нідерландів, Японії, Литви,
Німеччини, Норвегії, Нової Зеландії, Росії, Швеції, України, США,
Великобританії та Італії. Були розглянуті питання, пов'язані
з вирощуванням і агротехнікою чорної смородини, її захистом, економічною
ефективністю і можливістю механізації виробництва на плантації.
Одним з найцікавіших був виступ, пов'язаний з селекцією, проведеною
з 60-х років в інституті Jamesa Huttona (Джеймса Хаттона) в Dundee
(Шотландія), про що і інформував їх співробітник Рекс Бренанн.
До 1990 року всі роботи зі створення сортів фінансувалися державою,
зараз роботи ведуться від імені приватної компанії, що займається
переробкою чорної смородини GlaxoSmithKline. У SCRI було створено багато
нових сортів: Бен Конан, Бен Сарек, Бен Трон, Бен Адлер, Бен Тірран, Ben Gairn, Бен Хоп та ін.
Бен-Ломонд
є першим відомим сортом чорної смородини з інституту Jamesa Huttona.
Був отриманий в 1974 році і відкрив на ринку цілу лінію сортів з групи
Бен, на частку яких припадає 99% урожаю чорної смородини
у Великобританії і 50% в глобальному світовому масштабі на плантаціях.
Метою інституту було створення нових сортів для переробки, а також
сортів для десертного ринку.
До 2004 р на рахунку шотландського інституту було шість нових сортів,
серед яких і Бен Адлер. У 2009 р. число їх збільшилося до десяти,
а найбільший інтерес являє сорт Бен Хоп, який до цих пір користується
великим попитом. Рекс Бренанн підкреслив, що сьогодні про успіх нового
сорту, як правило, в кінцевому рахунку, вирішує споживач, а не виробник.
Десятки сортів, які вирощувалися впродовж минулих десятиліть, були
схильні до хвороб і охоче заселялися шкідниками, тому виробники
відмовляються від цих сортів і очікують натомість такі сорти, які були
б стійкі до хвороб і шкідників і давали при цьому щедрий і регулярний
урожай. У селекції чорної смородини роботи зосереджені в основному
на розмірі ягід, кольорі соку, вмісту антоціанів і вітаміну С, низькому
рівні кислоти і високим вмістом цукру, стійкістю до морозу і весняних
заморозків, простоті захисту, толерантністю до шкідників і врожайністю
не менше 6 т./га. Основною проблемою в останні роки стало глобальне
потепління, в результаті чого деякі з сортів не встигають пройти період
охолодження взимку. Вибираючи нові сорти потрібно також брати до уваги
цей аспект — періоду охолодження, який для нових сортів не повинен
перевищувати 2000 годин при температурі нижче 7,2 ° С. Всі сорти
оцінювалися за вмістом екстракту (Brix), антоціанів, вітаміну С (>
140 мг/100 мл) та кислотності. У випадку сортів з призначенням
на десертний ринок, також важливі: смак, текстура, запах, великий розмір
і вага ягід. Десертний фруктовий ринок зацікавлений у великих ягодах,
переробна промисловість воліє ягоду середнього розміру. Смак плодів,
хоча це найважливіший критерій для оцінки сорту, є відносним поняттям,
оскільки свіжі ягоди часто мають зовсім інший смак, ніж після переробки.
Смачна ягода іноді не відповідає параметрам, необхідним для переробки.
Важливо, щоб сорт щороку мав врожайність на високому рівні, був стійкий
до захворювань і мало пошкоджувався шкідниками. Тоді захист такого сорту
буде дешевшим, що дозволить поліпшити рентабельність вирощування.
Доповідач представив кілька останніх шотландських сортів, які вже знаходяться на ринку.
Ben Starav —
характеризується регулярною та високою врожайністю (близько 10 т./га.),
середнім розміром ягоди з високим вмістом антоціанів в соку.
Фото:
Ben Klibreck —
має середню врожайність 10,2 т./га., середнього розміру ягоду, а також
значну кількість антоціанів і вітаміну С в соку. Крім того, плоди цього
сорту підходять для заморожування (надалі цей сорт може замінити сорт
„Ben Tirran“, бо також дозріває в кінці сезону). Хоча сорт „Ben
Klibreck“ і не є стійким до шкідників смородини, для виробників можуть
бути корисні інші його особливості.
Бен Лаєр —
є більш урожайним, ніж сорт Бен Ломонд, більш стійким до холодної
погоди і менш уражується шкідниками (плоди містять багато антоціанів і
вітаміну С).
Бен Фінлей —
є одним з останніх творінь, вже зареєстрований у ЄС, стійкий
до брунькового кліща, ранньо-середнього терміну дозрівання, з соком,
багатим на антоціани і вітамін С (>240 мг./100 мл.)
Фото:
Рекс Бренан також охарактеризував і найцікавіші, на його думку, нові селекційні проекти, над якими робота ще триває.
JHI 9918-3 — стійкий до брунькового кліща і достигає в середині сезону. Має високий рівень вітаміну С (> 200 мг./100 мл.).
JHI 9998-2 —
має ягоду середнього розміру і велику (>1г.), відрізняється
скоростиглістю, високими врожаями і гарною кислотністю (15,8 Brix).
JHI 00-37-29 —
зможе в майбутньому замінити сорт Бен Тірран. Ягода від середньої
до великої (> 1г.), плодоношення настає в кінці сезону збору врожаю.
JHI 9918-1 - стійкий до брунькового кліща, має хорошу врожайність і пізній період дозрівання (можливо, замінить сорт „Ben Klibreck“).
9521-2 —
мало пошкоджується бруньковим кліщем (сорт не є імунним до цього
грізного шкідника, але навіть в умовах широкого розповсюдження
на плантації, мало їм вражається). Середній рівень екстракту 16,6 Brix
(хоча в деяких пробах зафіксовано і 18,9 Brix), має дуже смачні ягоди і
високий рівень вітаміну С.
JHI 00-54-21 -
плоди достигають в кінці сезону і мають ягоду великого розміру. Подібні
особливості мають плоди і JHI 00-54-30, але ягода більша (1,23г.)
та темніша.
92105-13 —
плоди дозрівають у середині сезону. Має стійкість до брунькового кліща і
високий рівень антоціанів і вітаміну С (> 220 мг./100 мл.).
92127-1 –
достигає в середині сезону. Має сильні, вертикальні пагони, регулярну
врожайність. Рівень антоціанів і вітаміну С (>160 мг./100 мл.).
Програма селекції також спрямована на отримання десертних сортів чорної
смородини і проводиться у співпраці з приватною компанією Winterwood
Farms (Санкт-Мейдстон, графство Кент, Великобританія). Через привабливий
розмір ягід (1,29г.) і високого вмістом екстракту (° Brix 13,9),
був обраний клон
JHI P8-5-24. Його ягода дуже добре зберігається при температурі +4 ° С в періоді до 14 днів. Потреби десертного ринку задовільнять:
JHI P8-5-24 (ягоди масою 1,29г. Brix 13,9 придатні для зберігання)
Ben Maia — (з сильними стеблами, великою ягодою і Brix 14)
JHI 01-33-1 (ягоди з масою 1,42 г. придатні для тривалого зберігання)
JHI 00-50-1 (має значний потенціал зберігання і ягоди з масою 1,28г.)
Dorota Labanowska-Bury
Переклад з польського журналу Truskawka, malina, jagody.