Якщо
ви плануєте зберігати ягоди суниці в холодильнику кілька днів
або тижнів, важливо, як вони будуть зібрані. Для зберігання повинні
збиратись ягоди щільні і тверді, вони не повинні бути перестиглі,
зібрані в дощ або відразу після нього (такі ягоди можуть бути більш
уразливі до грибкових захворювань). Важливо — так як плантація була
захищена від грибкових захворювань — деякі препарати, наприклад, Signum
33 WG, що використовується для захисту від сірої гнилі, продовжують
післязбиральний період зберігання ягоди. Аналогічну дію має і препарат
Polyversum, натуральний препарат, що містить у своєму складі гриб
Pythium oligandrum, який паразитує на певних патогенах рослин. Якщо
в період збору врожаю переважають високі температури, то ягоди суниці
для зберігання краще збирати рано вранці, коли вони охолоджуються
за ніч. Щоб мати можливість зберігати ягоду суниці, дуже важливим є
швидкість охолодження після збору врожаю (фото 79). Бажано, протягом 1
години після збору, ягоду помістити в холодильник. Ягоду, яка
призначена безпосередньо на продаж, достатньо охолодити до температури
8-10 ° С. Іноді, коли суниця, відразу після збору, надходить у продаж,
для того, щоб зберегти високі смакові якості, ягода охолоджується тільки
до температури близько 14 ° С. Для швидкого охолодження, в камерах
часто використовується примусова вентиляція (камери з шоковим
заморожуванням), в якій холодне повітря продувається через партію ягоди.
Це дозволяє за відносно короткий період часу (2-3 години), знизити
температуру ягоди до потрібного значення. При плануванні зберігання
суниці протягом декількох днів або протягом більш тривалої відстані
транспортування, слід підтримувати температуру 2-3 ° С, пам'ятаючи
про підтримку заданої температури під час процедур, пов'язаних
з підготовкою ягоди до транспортування і самим транспортуванням. Дуже
важливо, щоб настільки охолоджені ягоди також продавалися в охолодженому
приміщенні з кондиціонером, інакше може відбуватися швидке погіршення
їх якості.
Деякі можливості продовження терміну придатності ягоди після збору врожаю дає їх зберігання в контрольованому середовищі. Обладнання, необхідне для зміни складу газу в холодильних камерах (генератора азоту, діоксиду вуглецю) вельми витратне, як альтернатива для ягоди може бути використана технологія MAP (Modified Atmosphere Packaging). Пакування з цієї групи, під назвою Xtend пропонує в Польщі компанія PHU Puch. Вона характеризується вибірковою проникністю для газів, що сприяє самовільному утворенню модифікованої атмосфери всередині неї. Це можливо завдяки тому, що селективність матеріалів, з яких виготовлена пакування Xtend — дифузія газів (O2 і CO2), відбувається в ній в контрольований спосіб, всередині таких пакетів автоматично створюються умови контрольованої атмосфери, підвищується рівень СО2, а концентрація О2 зменшується. Завдяки цьому, життєві процеси, в фруктах і овочах, що знаходяться в тарі, сповільнюються. Пакування Xtend характеризується селективної проникністю для парів води — в контрольований спосіб підтримує високу вологість навколишнього повітря збережених продуктів, а також допомагає запобігти конденсації крапель води на внутрішніх стінках плівки під час зміни температури навколишнього середовища. Так ягоди зберігають свіжий вигляд, якість і смак. Система Xtend дозволяє зберігати великі партії товару, але є також пакети, в яких фрукти і овочі призначені для прямого продажу. Ягоди суниці в такому пакуванні, як повідомляє виробник, в холодному приміщенні при температурі 0 ° С можуть зберігатися без проблем близько 14 днів.