Д-р Павло Михальський — університет природничих наук в Любліні
Вирощування червоної або білої смородини в Польщі, протягом багатьох
років розглядалося як менш вигідне, ніж чорної. Незважаючи на більш
високу врожайність червоної смородини, чорна по колишньому, домінує
в цій галузі. Це наслідок формування цін на ягоду, яка пропонується
на переробних заводах. Розвиток торгівлі через логістичні центри показав
можливість економічного розвитку ринку ягоди червоної смородини, в
якості продукту для безпосереднього вживання в їжу. Для того,
щоб червона смородина стала привабливою для споживача, має бути
забезпечений маркетинг продукції і правильне його пакування.
Польські кліматичні умови дуже добре підходять для отримання високої
якості грон смородини, а вирощування на шпалері дозволяє отримувати
чисті ягоди. Найбільш оптимальною відстанню, особливо для механізованого
збирання, є відстань 3х0,5 м., що дозволяє розмістити на 1 га. 6667
кущів. Використання відстані між кущами 0,5 м. дозволяє зменшити
відстань між рядами до 2,5 м. і розмістити навіть 8000 кущів. Щільна
посадка сприяє досягненню більш високих врожаїв на одиницю площі.
Це дуже актуально при вирощуванні в тунелях, в яких смородину висаджують
з інтервалом 1,2-1,3х0,3-0,5м., а кількість рослин на 1 га. доходить
до 25-27 тис. Ущільнення посадки дуже важливо, тому, що це безпосередньо
впливає на кількість врожаю. Якщо припустити, що з одного куща
планується отримання 1 кг. ягоди, то врожайність плантації може скласти
7-8 або 25-30 т./га., в дійсності знаходиться посередині цього
діапазону.
Сорти червоної смородини
Для
вирощування на шпалері, як у Польщі, так і в країнах Європи
рекомендуються сорти: «Rovada», „Junifer“, „Roodneus“ і „Augustus“, а їх
альтернативою можуть бути також: „Jonkheer van Tets“, „Detvan“
або „Tatran“. Всі ці сорти дуже врожайні і мало схильні до опадання
листя. Вони різняться між собою за силою зросту, розміром плодів, якістю
грон і часом дозрівання.
„Rovada“
характеризується привабливими, великими, червоними ягодами, зібраними
в довгі грона. Їх дозрівання, як правило, припадає на початок третьої
декади липня. Цей сорт особливо рекомендується для вирощування
на шпалері.
„Junifer“ є сортом, ягоди якого дозрівають рано, на початку липня. Плоди середнього розміру і великі, блискучі, грона середньої довжини.
„Roodneus“ характеризується відносно великими, щільно розташованими, темно-червоними ягодами, зібраними в дуже довгі грона. Їх дозрівання зазвичай припадає на кінець третьої декади липня.
„Augustus“ —
сорт з дуже пізнім періодом плодоношення, найпізніший на сьогодні сорт
червоної смородини, дозріває на початку серпня. Має червону ягоду
середніх розмірів, зібрану в середні по довжині грона.
„Jonkheer van Tets“
характеризується довгими і середньої довжини гронами з великими,
червоними ягодами. Їх дозрівання, як правило, припадає на початок липня.
„Detvan“ —
сорт з великою червоною ягодою, зібраною в досить довгі, і середньої
довжини грона. Дозріває зазвичай в кінці першої декади липня.
„Tatran“ —
цей сорт характеризується великими, яскраво-червоними ягодами,
зібраними в дуже довгі грона. Їх дозрівання зазвичай припадає на кінець
третьої декади липня.
Смородина на шпалері може формуватися на один, два або три скелетних
пагони, використовується при цьому 2-4 дроти (мал. 1-3). Потрібно
пам'ятати, що надмірна щільність пагонів негативно впливає на якість
плодів в гронах.
Рекомендується, щоб відстань між скелетними пагонами становила близько
25 см. Вирощування смородини на шпалері є досить дорогою інвестицією, і
своїм виглядом нагадує інтенсивний яблуневий сад (фото 1). Як і
у випадку з яблунею, повинна бути встановлена опорна конструкція.
Для цієї мети можуть бути використані бетонні стовпчики або просочені
дерев'яні стовпи. Більш довговічні бетонні стовпчики. Між стовпчиками
натягується дріт, а вже до нього приєднані конструкції для підтримки
пагонів. Такими конструкціями можуть бути бамбукові або дерев'яні
патички, а також труби з метала або пластика. До металевих труб
або бамбукових патичків кріпляться пагони смородини, інакше під вагою
врожаю ці пагони можуть лягати на землю і пошкоджувати ягоду. Враховуючи
підвищену інтенсивність вирощування, рекомендується встановити
зрошення. Додатковими інвестиціями можуть бути дашки з плівки, які
захистять ягоду від дощу. Посадка рослин на чорне агроволокно або агротканину допоможе запобігти росту бур'янів і захистити ягоду від
бруду.
Формування молодих кущів полягає в правильному вирощуванні скелетних
гілок і займає не більше трьох років. Цей метод заснований на розподілі
й утриманні у вертикальному положенні пагонів, а також усуненні зайвої
кількості пагонів, які з'являються з кореневої шийки або скелетних
пагонів. Скелетні пагони, в міру зростання повинні кріпитися до опор
(бамбукових патичків і т.д.). Бічні пагони (пагони другого порядку)
направлені в міжряддя рекомендується видаляти або вкорочувати.
Проблемою
може бути загущення пагонів у верхній частині. Для підтримки вільної
форми куща, використовується прищіпування трав'янистих бічних пагонів
(за третім, четвертим листом) або обрізка бічних пагонів до довжини
10-15 см. З іншого боку, коли смородина вступає в період плодоношення
ми повинні проводити річне обрізання бічних пагонів за 7-10 днів
до запланованої дати збору врожаю. Ця процедура дозволяє більш одномірно
дозрівати ягоді в гронах. Починаючи з третього, четвертого року після
посадки кущі потрібно омолоджувати шляхом поступової (циклічної) заміни
пагонів. Всі пагони старше 3 років видаляються і на їх місце вирощуються
однорічні пагони. Це може бути зроблено шляхом обрізки старого пагону
на 3 або 4 бруньки, обрізаючи його над молодим пагоном, а в ідеалі
заміна на пагін, що зростає з кореневої шийки (фото 2).
Оцінка врожайності сортів
Можливість
вирощування червоної смородини на шпалері була випробувана на кафедрі
садівництва університету природничих наук в Любліні.
Випробування проводилися в 2010-2011 рр. на двох сортах червоної
смородини — „Rondom“ і „Rovada“. І були взяті п'яти і шести — річні
рослини, які росли в чотирьох квадратах з різною густотою посадки (3х1 м
(контроль) — з формуванням на чотири пагони; 3х0,75 м. — з формуванням
на три пагони; 3х0, 5м. — з формуванням на два пагони і 3х0,25м. —
з формуванням на один пагін). При такій посадці на площі 1 га. може
поміститися відповідно: 3333, 4444, 6666 і 13333 шт. рослин. Результати
показали, що ці два сорти характеризується високою врожайністю. Найвища
урожайність з куща була зафіксована на контрольній ділянці (3x1м.), і
найменша на ділянці,-де кущі посаджені 3х0,25 м. (Таблиця 1). Це можна
було очікувати, але в поєднанні з ущільненої посадкою врожайність
коливалася від 19,4 до 35,6 т./га. (Таблиця 2). Варто підкреслити,
що значно вище врожайність (44%) і значно більші грона (64%) були
у сорту „Rovada“.
Тривалість зберігання ягоди
Ягоди
червоної смородини характеризуються можливістю тривалого зберігання.
Вона до трьох місяців може зберігатися при температурі 0 °С,
а при зберіганні в умовах контрольованої атмосфери до 5 місяців. Таким
чином це дозволяє розширити період торгівлі ягодою. Під час зберігання
в контрольованій атмосфері рекомендується концентрація кисню і
вуглекислого газу відповідно: 2% О2 і 20% С02. Дослідження показало,
що надлишок вуглекислого газу більше 20% призводить до несприятливих
змін в кольорі ягоди, що унеможливлює продаж ягоди в роздріб.
Переклад з польського журналу jagodnik за січень-лютий 2014р.