Вирощування червоної смородини на шпалері

Д-р Павло Михальський — університет природничих наук в Любліні
Вирощування червоної або білої смородини в Польщі, протягом багатьох років розглядалося як менш вигідне, ніж чорної. Незважаючи на більш високу врожайність червоної смородини, чорна по колишньому, домінує в цій галузі. Це наслідок формування цін на ягоду, яка пропонується на переробних заводах. Розвиток торгівлі через логістичні центри показав можливість економічного розвитку ринку ягоди червоної смородини, в якості продукту для безпосереднього вживання в їжу. Для того, щоб червона смородина стала привабливою для споживача, має бути забезпечений маркетинг продукції і правильне його пакування.
Польські кліматичні умови дуже добре підходять для отримання високої якості грон смородини, а вирощування на шпалері дозволяє отримувати чисті ягоди. Найбільш оптимальною відстанню, особливо для механізованого збирання, є відстань 3х0,5 м., що дозволяє розмістити на 1 га. 6667 кущів. Використання відстані між кущами 0,5 м. дозволяє зменшити відстань між рядами до 2,5 м. і розмістити навіть 8000 кущів. Щільна посадка сприяє досягненню більш високих врожаїв на одиницю площі. Це дуже актуально при вирощуванні в тунелях, в яких смородину висаджують з інтервалом 1,2-1,3х0,3-0,5м., а кількість рослин на 1 га. доходить до 25-27 тис. Ущільнення посадки дуже важливо, тому, що це безпосередньо впливає на кількість врожаю. Якщо припустити, що з одного куща планується отримання 1 кг. ягоди, то врожайність плантації може скласти 7-8 або 25-30 т./га., в дійсності знаходиться посередині цього діапазону.
Сорти червоної смородини
Для вирощування на шпалері, як у Польщі, так і в країнах Європи рекомендуються сорти: «Rovada», „Junifer“, „Roodneus“ і „Augustus“, а їх альтернативою можуть бути також: „Jonkheer van Tets“, „Detvan“ або „Tatran“. Всі ці сорти дуже врожайні і мало схильні до опадання листя. Вони різняться між собою за силою зросту, розміром плодів, якістю грон і часом дозрівання.
Rovada характеризується привабливими, великими, червоними ягодами, зібраними в довгі грона. Їх дозрівання, як правило, припадає на початок третьої декади липня. Цей сорт особливо рекомендується для вирощування на шпалері.
Junifer є сортом, ягоди якого дозрівають рано, на початку липня. Плоди середнього розміру і великі, блискучі, грона середньої довжини.
Roodneus характеризується відносно великими, щільно розташованими, темно-червоними ягодами, зібраними в дуже довгі грона. Їх дозрівання зазвичай припадає на кінець третьої декади липня.
Augustus“ — сорт з дуже пізнім періодом плодоношення, найпізніший на сьогодні сорт червоної смородини, дозріває на початку серпня. Має червону ягоду середніх розмірів, зібрану в середні по довжині грона.
Jonkheer van Tets“ характеризується довгими і середньої довжини гронами з великими, червоними ягодами. Їх дозрівання, як правило, припадає на початок липня.
Detvan“ — сорт з великою червоною ягодою, зібраною в досить довгі, і середньої довжини грона. Дозріває зазвичай в кінці першої декади липня.
Tatran“ — цей сорт характеризується великими, яскраво-червоними ягодами, зібраними в дуже довгі грона. Їх дозрівання зазвичай припадає на кінець третьої декади липня.
Смородина на шпалері може формуватися на один, два або три скелетних пагони, використовується при цьому 2-4 дроти (мал. 1-3). Потрібно пам'ятати, що надмірна щільність пагонів негативно впливає на якість плодів в гронах.

Рекомендується, щоб відстань між скелетними пагонами становила близько 25 см. Вирощування смородини на шпалері є досить дорогою інвестицією, і своїм виглядом нагадує інтенсивний яблуневий сад (фото 1). Як і у випадку з яблунею, повинна бути встановлена опорна конструкція. Для цієї мети можуть бути використані бетонні стовпчики або просочені дерев'яні стовпи. Більш довговічні бетонні стовпчики. Між стовпчиками натягується дріт, а вже до нього приєднані конструкції для підтримки пагонів. Такими конструкціями можуть бути бамбукові або дерев'яні патички, а також труби з метала або пластика. До металевих труб або бамбукових патичків кріпляться пагони смородини, інакше під вагою врожаю ці пагони можуть лягати на землю і пошкоджувати ягоду. Враховуючи підвищену інтенсивність вирощування, рекомендується встановити зрошення. Додатковими інвестиціями можуть бути дашки з плівки, які захистять ягоду від дощу. Посадка рослин на чорне агроволокно або агротканину допоможе запобігти росту бур'янів і захистити ягоду від бруду.
Формування молодих кущів полягає в правильному вирощуванні скелетних гілок і займає не більше трьох років. Цей метод заснований на розподілі й утриманні у вертикальному положенні пагонів, а також усуненні зайвої кількості пагонів, які з'являються з кореневої шийки або скелетних пагонів. Скелетні пагони, в міру зростання повинні кріпитися до опор (бамбукових патичків і т.д.). Бічні пагони (пагони другого порядку) направлені в міжряддя рекомендується видаляти або вкорочувати.
Проблемою може бути загущення пагонів у верхній частині. Для підтримки вільної форми куща, використовується прищіпування трав'янистих бічних пагонів (за третім, четвертим листом) або обрізка бічних пагонів до довжини 10-15 см. З іншого боку, коли смородина вступає в період плодоношення ми повинні проводити річне обрізання бічних пагонів за 7-10 днів до запланованої дати збору врожаю. Ця процедура дозволяє більш одномірно дозрівати ягоді в гронах. Починаючи з третього, четвертого року після посадки кущі потрібно омолоджувати шляхом поступової (циклічної) заміни пагонів. Всі пагони старше 3 років видаляються і на їх місце вирощуються однорічні пагони. Це може бути зроблено шляхом обрізки старого пагону на 3 або 4 бруньки, обрізаючи його над молодим пагоном, а в ідеалі заміна на пагін, що зростає з кореневої шийки (фото 2).

Оцінка врожайності сортів
Можливість вирощування червоної смородини на шпалері була випробувана на кафедрі садівництва університету природничих наук в Любліні. Випробування проводилися в 2010-2011 рр. на двох сортах червоної смородини — „Rondom“ і „Rovada“. І були взяті п'яти і шести — річні рослини, які росли в чотирьох квадратах з різною густотою посадки (3х1 м (контроль) — з формуванням на чотири пагони; 3х0,75 м. — з формуванням на три пагони; 3х0, 5м. — з формуванням на два пагони і 3х0,25м. — з формуванням на один пагін). При такій посадці на площі 1 га. може поміститися відповідно: 3333, 4444, 6666 і 13333 шт. рослин. Результати показали, що ці два сорти характеризується високою врожайністю. Найвища урожайність з куща була зафіксована на контрольній ділянці (3x1м.), і найменша на ділянці,-де кущі посаджені 3х0,25 м. (Таблиця 1). Це можна було очікувати, але в поєднанні з ущільненої посадкою врожайність коливалася від 19,4 до 35,6 т./га. (Таблиця 2). Варто підкреслити, що значно вище врожайність (44%) і значно більші грона (64%) були у сорту „Rovada“.
Тривалість зберігання ягоди
Ягоди червоної смородини характеризуються можливістю тривалого зберігання. Вона до трьох місяців може зберігатися при температурі 0 °С, а при зберіганні в умовах контрольованої атмосфери до 5 місяців. Таким чином це дозволяє розширити період торгівлі ягодою. Під час зберігання в контрольованій атмосфері рекомендується концентрація кисню і вуглекислого газу відповідно: 2% О2 і 20% С02. Дослідження показало, що надлишок вуглекислого газу більше 20% призводить до несприятливих змін в кольорі ягоди, що унеможливлює продаж ягоди в роздріб.


Переклад з польського журналу jagodnik за січень-лютий 2014р.