Створення садів фундука інтенсивного типу та застосування штучного запилення в таких садах дозволить зменшити собівартість горіха та бути більш конкурентно-спроможним на світовому ринку фундука.
Беручи до уваги залежність врожаю фундука від сприятливих умов запилення, наявності в кварталі саду сортів запилювачів, співпадіння термінів скидання пилку сортами запилювачами та термінів цвітіння основних сортів виникає думка про штучне запилення саду та отримання гарантованого врожаю. Тому мною було прийняте рішення про проведення дослідів із визначення кращих сортів запилювачів для основних промислових сортів на прикладі нашого саду. В досліді було використано 17 сортів фундука з різних регіонів світу: Європейської селекції, селекції Орегону та кращі місцеві сорти. Всього було ізольовано більше сотні гілок після видалення чоловічих генеративних органів (сережок). (фото 1)
Заздалегідь був зібраний пилок, який зберігався в морозильній камері при -20 С. (фото 2,3,4,5)
Запилення проводилося в період масового цвітіння жіночих генеративних органів конкретного сорту, після чого гілки було повторно ізольовані. В кожному варіанті штучного запилення рахувалась кількість оброблених пилком жіночих бруньок та вся інформація заносилася в журнал. В період збору були пораховані всі якісні горіхи в кожному варіанті запилення. Далі горіхи були зважені для визначення середньої ваги. Всього було зібрано трохи більше 6 тисяч горіхів, які в майбутньому будуть використан в селекційних роботах по відбору кращих форм та створення нових сортів фундука (фото 6,7,8,9)
На виході ми отримали середню відсоткову кількість горіхів від одної запиленої жіночої бруньки та середню вагу горіхів в кожному варіанті запилення (фото 10,11,12,13)
Це лише перший сезон такої роботи з визначення кращих комбінацій опилення але є очевидною різниця в кількості отриманих горіхів та середньої ваги цих горіхів в залежності від сортів. Для прикладу можемо взяти сорт Барселонський. Цей сорт був запилений десятьма сортами: Акорн, Барбакан, Вепстер, Джефферсон, Дорріс, Макдональд, Панський, Тогда Бігліні, Трапезунський та Ямхілл.
Було визначено дві складові:
Коефіцієнт запилення - це співвідношення кількості горіхів до кількості запилених квіток та
Ефективність врожайності - це вага отриманих горіхів (г) до однієї запиленої квітки
За результатами селекції в 2022р найефективнішими сортами для опилення Барселонського є сорти Акорн (2), Вепстер (2.33), Панський (2.40), Трапезунський (2.73) в результаті опилення якими була отримана найбільша кількість горіхів, але найрезультативнішими сортами по врожайності є сорти: Вепстер (7.41), Панський (8.4), Тонда ді Бігліні (7.52) та Трапезунський (9.69), це ті сорти, в результаті запилення якими був отриманий максимальний урожай горіхів.
Різницю урожайності видно в таблиці:
запилено квіток | отримано горіхів | коефіцієнт запилення | середня вага горіха | ефективність урожайності | |
Акорн | 18 | 36 | 2 | 3,05 | 6,1 |
Барбакан | 24 | 41 | 1,71 | 3,34 | 5,71 |
Вепстер | 27 | 63 | 2,33 | 3,18 | 7,41 |
Джеферсон | 58 | 63 | 1,09 | 3,26 | 3,55 |
Дорріс | 35 | 49 | 1,40 | 3,48 | 4,87 |
Макдональд | 40 | 42 | 1,05 | 3,36 | 3,53 |
Панський | 10 | 24 | 2,40 | 3,50 | 8,4 |
Тонда ді Бігліні | 25 | 47 | 1,88 | 4 | 7,52 |
Трапезунський | 30 | 82 | 2,73 | 3,55 | 9,69 |
Ямхілл | 31 | 32 | 1,03 | 2,75 | 2,83 |
В залежності від сортів запилювачів різниця в ефективності урожайності є досить значною, більше ніж в 3 рази в розрізі сортів запилювачів. Також чітко прослідковується і різниця в розмірі горіхів. Звісно висновки робити ще досить рано, так як це результат лише одного року дослідів. Тому по можливості роботи в цьому напрямку будуть проводитися і далі, та я вже зараз бачу потенціал в підборі оптимальних сортів для запилення конкретних основних промислових сортів в саду та користь штучного запилення для фундука.
Також в деяких статтях із закордонних джерел існує інформація про залежність відсотку ядра в горіхах фундука від сорту запилювача. В цьому сезоні ми не ставили ціллю проведення такого визначення, але на наступний сезон це має бути пріоритетним завданням, так як відсоток виходу ядра є фінансовою складовою в успішному вирощуванні фундука.