Економічні переваги вирощування фундука в Україні

Трохи історії
   Дика ліщина, прародителька теперішнього фундука, є однією з найстаріших садових рослин. У давні часи ця культура домінувала в північній Європі, будучи першим видом дерев карликового типу, які з'явилися відразу після льодовикового періоду. Кількість пилку ліщини у торфі періоду 15000-10000 років до нашої ери становить 85% від кількості всього знайденого пилку.
Палеонтологи стверджують, що ще 700 тис. років тому ліщина росла всюди на території теперішньої південно-західної Європи, Азії та Північної Америки.
Історія культурного вирощування ліщини (фундука) почалася з 16 століття у Франції, Англії, Німеччини, Швеції та США з посіву горіхів великоплідних видів і відбору кращих форм для подальшого вирощування.
Останнім часом зріс інтерес до фундуку в усіх центрах садівництва Європи, Північної Америки та Азії, а також північних районах Африки. Швидкими темпами почалося створення нових сортів для промислового вирощування. Ці сорти мали відрізнятися більш стриманим ростом, більш раннім плодоношенням, стабільної і щедрою врожайністю, стійкістю до шкідників, хвороб і низьких температур.
Чому потрібно вирощувати фундук
   В останні роки багато садівників зіткнулися з проблемою перевиробництва багатьох ягідних і плодових культур. У той же час є величезний дефіцит горіхів фундука на внутрішньому ринку, не кажучи вже про експорт цього продукту за кордон. У нашій країні практично немає фундука садів, і потреба в цьому горісі покривається за рахунок імпорту з Туреччини та інших країн.
При вирощуванні фундука не потрібно інвестувати в будівництво дорогих холодильників, установку шпалер і антіградових сіток, як в разі вирощування яблук, груші, черешні та інших культур. Немає потреби і в швидкій реалізації горіхів відразу після збору. Вони можуть тривалий час зберігатися без втрати якості при дотриманні температурного режиму і вологості. Середня тривалість життя фундукового саду 50-60 років, в Туреччині є сади фундука віком понад 120 років з досить гарною врожайністю.
   Ринок фундука тільки формується. Для покриття внутрішніх потреб країни, при вживанні на сьогоднішньому рівні, потрібно мінімум 20-25 років, не кажучи вже про можливість експорту в Європу. Незважаючи на розширення площ під фундук в Європі і Польщі ціна на горіх і його споживання зростає з кожним роком, завдяки його господарським і лікувальними властивостями.
   Світове виробництво горіха фундука коливається на рівні 600-750 тис.т.

Головними виробниками є:
Туреччина — 350-450 тис.т (65% світ
ового виробництва)
Італія — 110-130 тис.т.
США (в основному штати Орегон і Каліфорнія) — 35-45 тис.т.
Іспанія — 20-30 тис. т.
Грузія, Азербайджан, Казахстан і Вірменія — 20-30 тис.т
Китай — 15-20 тис.т.
Греція — 5-6 тис.т.
Франція — 3-4 тис.т.

Залежно від схем посадок і рівня агротехніки середня врожайність фундука в різних країнах коливається:
Туреччина: на традиційних старих посадках середня врожайність перебуває на рівні 0.5-1.0 т/га, на нових посадках при наявності поливу і хорошого рівня агротехніки врожайність становить 2-3 т/га
Італія — 2.5-3.5 т/га
США — 2-4 т/га
Іспанія — 2.5-3 т/га
Франція — 2-3 т/га
Польща — 2-3 т/га., а в деяких господарствах при інтенсивній технології вирощування 5 т/га.
Кліматичні умови для вирощування
Фундук є теплолюбних рослиною і в той же час, без особливого ризику, може культивуватися на будь-якій території-де середньорічна температура коливається на рівні +8 і вище. Фундук серед усіх садових культур, які вирощуються в нашій країні, найбільше стійкий до низьких температур. Його стебла, гілки та коріння витримують температуру до -40 градусів за Цельсієм.
   Цвіте фундук дуже рано, в деякі роки вже в кінці лютого або на початку березня. Квітки що розпустилися здатні витримувати зниження температури до — 6, -8 градусів. Жіночі квітки більш стійкі до низьких температур, ніж чоловічі. У суворі зими частина чоловічих квіток може підмерзати, але решта розпускається, зацвітає і починає порошити. Навіть після дуже суворих зим або пізніх морозів відбувається запилення частини жіночих квіток і зав'язування плодів.
Віддає перевагу фундук теплому, структурованому грунту з гарним рівнем гумусу і слабо-карбонатних рівнем кислотності (рН 6.8 — 7.2). Рівень грунтових вод повинен знаходиться не вище 1.2м. Якщо грунти мають більш кислу реакцію, то рекомендується внесення вапна за кілька місяців до посадки саджанців.
Запилення
В одній чоловічій квітці міститься 1-2 мільйони зерен пилку, який розноситься за допомогою вітру і висхідних потоків повітря, що існують завдяки різниці температури повітря на рівні грунту і в більш високих шарах. Чоловічі квітки починають цвітіння на кілька днів раніше, ніж жіночі, тому при підборі запилювачів важливо підібрати сорти з більш пізнім цвітінням. Жіночі квітки виглядають дуже примітивно і складаються з двох маленьких вусиків червоного кольору без пелюсток.
Якщо на ділянці буде вирощуватися 3-4 сорту, то посадка сортів запилювачів практично не обов'язкова. Важливо правильно підібрати сорти для взаємного запилення. Якщо буде проведена посадка 1-2 сортами, то потрібно дуже відповідально підійти до вибору сортів запилювачів, а також правильному розміщенню їх на ділянці. Від цього безпосередньо залежатиме врожайність майбутнього саду. Кращими запилювачами для більшості сортів за твердженням польських фахівців є: Косфорд, Гігант Галле і Сирена.
Запилювачі щодо сортів:
Барселонський — Гігант Галле, Сирена
Косфорд — Ламберта червонолистий, Гігант Галле, Сирена
Каталонський — Барселонський, Сирена
Гігант Галле — Барселонський, Косфорд, Сирена
Королівський з Трапезунда — Косфорд, Сирена


 

Фото сортів: Гігант Галле, Барселонський, Косфорд, Каталонський, Королівський з Трапезунда, Сирена.

Запліднення
Розвиток горіха після запліднення відбувається дуже повільно. Зернятко пилку може залишатися нерухомим біля основи „вусиків“ на протязі 3-5 місяці і тільки на початку червня плід починає свій розвиток. Протягом липня та серпня горіх розростається і збільшується в розмірах, набуває коричневого відтінку і починає відділятися від основи оболонки. Дозрівання горіхів на одному кущі відбувається нерівномірно. Оболонка горіха поступово жовтіє і всихає, при цьому розкривається і з неї випадають горіхи. Випадання горіхів залежить від конкретного сорту і погоди, може тривати від 6 до 8 тижнів. Горіхи сортів з закритими оболонками падають разом з ними.
алежить від багатьох чинників: підбір сортів, запилювачів, рівень агротехніки, грунту, обрізки і т.п. При посадці дворічними саджанцями, плодоношення починається вже на другий рік після посадки. Горіхи зав'язуються виключно на кінцях минулорічного приросту. Важливою умовою є добра освітленість всієї крони протягом вегетації. Урожайність фундука в перші роки плодоношення збільшується досить повільно. На промислову врожайність сад виходить з 5-7 року після посадки.
Посадка:
підготовка ґрунту
Дуже важливим моментом перед посадкою є підготовка грунту. Так як фундук на одній ділянці може вирощуватися 50 років і більше, то відповідно до цього агроприйому потрібно поставитися дуже серйозно. В першу чергу потрібно очистити ділянку від багаторічних бур'янів. Для цього навесні при досягненні бур'янами 10-15 см. проводиться обприскування гербіцидами на основі солей гліфосату (Раундап, Ураган, Бомбардир і т.д.) з обов'язковою добавкою одного з гербіцидів з груп 2.4D, дікамба або амінної солі. Через два тижні рекомендується прохід ділянки фрезою з подальшим заорювання залишків бур'янів. Також дуже важливою умовою для хорошого зростання фундука є прохід розпушувачем (чизель) на глибину 55-60 см. Не обов'язково рихлити всю ділянку, досить пройти ширину близько 1м.-де буде розташований сам ряд рослин. Після такого агроприйому молоді саджанці в перший рік після посадки формують сильну кореневу систему, деякі корені проникають на глибину 50-60 см., це забезпечує стійкість рослин в періоди посухи і високих температур. Після оранки і розпушування рекомендується посів люпину, гірчиці, редьки або інших культур, які покращують біологічні показники грунту, з їх подальшим заорюванням. Якщо в попередні роки виникали проблеми з личинкою хруща, тоді потрібне внесення препаратів на основі хлорпирифос (нурелл Д і інші) або грамініцидів, перші знаходяться в рідкій формі, тому знадобиться гербіцидний обприскувач. На 1 га. зазвичай використовують 5-10л. препарату. Ця кількість розбавляється в 300л. води і ввечері або вночі вноситься на ділянку з наступним закладенням фрезою на глибину 20-25см. Дуже важливо відразу після внесення змішати препарат з грунтом. Для цього один трактор вносить препарат, а слідом іде інший з фрезою, який перемішує його з грунтом. Грамініцид знаходяться в стані гранул і може бути внесений шляхом розсипання по поверхні грунту з обов'язковим наступним закладенням в грунт. Ці процедури бажано виконувати в травні або вересні. У першому випадку личинка хруща після зимівлі піднімається з глибоких шарів землі,-де зимує, для відновлення живлення і тільки в цей час з нею можна ефективно боротися. Після годування протягом місяця і після настання спеки вона знову йде на глибину до 1м. У другому випадку після спаду спеки личинка повторно піднімається з глибини і починає харчуватися на зиму, в цей час повторно можна ефективно з нею боротися.
Якщо кислотність грунту нижче рН 6.8 — 7.2 то потрібно провести вапнування. Вапно потрібно внести рівномірно по всій поверхні грунту і перемішати фрезою.

посадка
Посадка саджанців проводиться восени до замерзання грунту або навесні. При осінній посадці саджанці після поливу бажано підгорнути на зиму, щоб уникнути ризику підмерзання. Весняна посадка повинна проводитися якомога раніше до початку розпускання кущів. Хоча виходячи зі свого особистого досвіду, можу з упевненістю стверджувати наступне: при наявності поливу, саджанці фундука можна висаджувати в зоні Вінницької та Хмельницької областей практично до середини травня.
Фото саджанців перед посадкою 6 травня 2015р.
При посадці в добре прогріту землю і застосуванні деяких агроприйомів, саджанці відразу йдуть в ріст. У моєму випадку приживлюваність склала 99.8%. За два роки кущі виросли до 2-2.2м і вже був отриманий невеликий урожай.
Фото саджанців на осінь 2016р.
Своє знайомство з фундуком я починав 8 років тому у Польщі. Клімат Польщі та України багато в чому схожий і це дозволяє застосовувати досвід поляків і у нас в країні. Тому ті сорти, які вирощують поляки, я взяв за основу при посадці свого саду. Також намагаюся зібрати колекцію наших українських сортів і сортів з Італії, Франції та США. Тільки при вирощуванні у себе в господарстві, в своїх грунтово-кліматичних умовах, можна буде стверджувати про придатність цих сортів для промислового вирощування.
Велику увагу слід приділити розбивці ділянки.
Фото розбивки ділянки
Як я вже говорив вище, сад фундука буде рости і плодоносити на одному місці 50 і більше років, тому розбивка повинна бути дуже правильною і точною.
Фундук потребує поливу, особливо в перші кілька років після посадки.

Фото організації поливу
 Останні роки розподіл опадів щодо періодів вегетації йде дуже нерівномірно і щороку по різному, тому при плануванні саду під фундук необхідно визначитися з джерелом поливної води. Це може бути відкрита водойма або свердловина. Для застосування фертигації (харчування через полив) знадобиться аналіз поливної води.
Види горіхів фундука
У західних країнах (Туреччина, Італія, Іспанія, Франція і США) — головних виробників горіхів фундука, а також в Польщі, горіхи ділять на десертні (столові) і промислові.
Десертні сорти повинні мати великі привабливі горіхи з досить тонкою шкаралупою, ядро без плівки або з делікатною плівкою, що добре відділяється, з солодкуватим ядром, яке повинно добре заповнювати шкаралупу.
Промислові сорти, в основному для кондитерської промисловості, повинні мати дрібні горіхи круглої або подовженої форми, що не більші стандартного розміру шоколадки. Горіхи повинні мати хороший смак і легко піддаватися бланшуванню (обсмажування при температурі близько 1200 градусів за Цельсієм протягом близько 30 хвилин). Горіхи більшого розміру з смачними ядрами можуть також бути використані в кондитерці в подрібненому вигляді при виробництві різних кондитерських виробів.
Наприклад, фірма Cadbury-Wedel купує круглі ядра горіха розміром 10,5-13,5 мм, тоді як італійська мережа фірми Ферреро купує круглі ядра 12-14 мм. Така сировина користується все більшим попитом на заході.
Сорти фундука також діляться на сорти для товарних посадок і сорти аматорські.
Для товарних посадок на великі ділянки використовуються сорти з хорошою морозостійкістю, рано вступають в плодоношення зі стабільним і щедрим урожаєм. Сорти, які призначені для продажу на свіжий ринок, повинні характеризуватися великими і красивими горіхами з ароматним, солодкуватим і смачним ядром. Горіхи під час дозрівання повинні легко випадати з оболонки, що дозволяє проводити механізований збір. При вирощуванні промислових сортів потрібно підбирати ті сорти, горіхи яких відповідають вимогам кондитерської промисловості.
Аматорські сорти в основному вирощуються на домашніх ділянках. Повинні мати слабку силу зростання, бути толерантними до грунтово-кліматичних умов, мати хорошу стійкість до шкідників і хвороб. Горіхи повинні бути великими, красивими зі смачним ядром.
Деякі сорти поєднують у собі товарні, аматорські та декоративні властивості. Це сорти з червоними листками: Сирена, Ламберта червонолистий, Варшавський та ін.

Економічне обгрунтування
Для посадки 1 га. фундука (виходячи з аналізу моніторингу 10 господарств в Польщі) знадобиться близько 3-3.5 тис. дол. США.
Табл. 1 Прямі витрати на закладку

 

Прямі інвестиції

Злотих на 1га.

%

Ручна праця

644

6

Робота трактора

345

3

Матеріали

9692

90

Інші витрати

70

1

Всього:

10751

100

Від та до (в різних господарствах)

5101-12988

 

Додатково за наступні 3 роки експлуатації потрібно понести ще близько 500 дол. США вкладень. Разом за 4 роки інвестиційного періоду на 1 га. потрібно інвестувати від 3.5 до 4 тис. Дол США.
Табл 2. Догляд за плантацією в перші 3 роки

 

Прямі інвестиції

Злотих на 1га.

%

Ручна праця

120

8

Робота трактора

345

24

Матеріали

997

68

Всього:

1462

100

Від та до (в різних господарствах)

317-2367

 

В період плодоношення і збирання на 1 га потрібно зробити витрат ще на суму біля 1750 дол. США.

Табл 3. Витрати в період плодоношення кущів

 




Ручна праця

1776

37

Робота трактора

943

20

Матеріали

1427

30

Інші витрати

42

1

Амортизація плантації

610

12

Всього:

4798

100

Від та до (в різних господарствах)

3377-5586

 

 

Табл 4.  Розрахунок валового прибутку

 

Середнє значення

Від та до (в різних господарствах)

Урожайність 1га.

2140кг.

1200-4000кг./га

Ціна на горіх

5,5 злотих/кг.

 

Потенційна вартість врожаю

11770 злотих/га

6600-22000 злотих/га

Витрати на виробництво 1га.

4798 злотих

3377-5586 злотих

Витрати на виробництво 1кг.

2,2 злотих

1,7-3,4 злотих

Чистий прибуток с 1га.

6972 злотих

3159-16414 злотих

Чистий прибуток с 1кг.

3,25 злотих

2,15-4,2 злотих

При середній врожайності 2140 кг/га та ціною горіха близько 2 дол. США/кг. і при витратах на вирощування і збирання на рівні 1750 дол. США чистий дохід становив 2500 дол. США. Це дані згідно з польським моніторингом на 2004 рік.
Сьогодні ситуація в Україні виглядає наступним чином:
Середня врожайність 3т/га (максимальна врожайність 5т/га).
Ціна горіха в Польщі на оптовій базі (гуртовні) 8-9 злотих (близько 2 дол. США), на свіжому десертному ринку 10-12 злотих (2.5 дол. США)
Оптова ціна горіха в Україні на сьогодні становить 70-80 грн/кг (близько 2.5-2.7 дол. США).
Якщо взяти витрати щодо польських джерел (ціни на паливо і зарплати у нас значно нижче), то при врожайності 3т/га — валовий дохід з 1 га. складе приблизно 7750 дол. США. Маючи в рік витрат на рівні 1750 дол. США (включаючи амортизацію прямих витрат в інвестиційний період) чистий прибуток складе близько 6000 дол. США на рік з 1 га.
Дуже хороша прибутковість навіть для невеликих сімейних фермерських господарств, що мають площі від 5 до 20 га.
Фото наших саджанців для посадки.

Автор статті Цибенко І.В.