Жимолость їстівна - вирощування та перспективи

Швидкими темпами вривається в наше з Вами життя вже не нова, але недооцінена на мій погляд культура жимолость їстівна. Вже біля двох десятків років ягоди жимолості вирощують на своїх присадибних ділянках приватники та дачники. Не завжди ягоди жимолості смакували в повній мірі споживачам, так як мали у своєму смаку гірчинку. За останні 10-15 років селекціонери зробили потужний крок до покращення розміру ягід жимолості та їхнього смаку і таким чином поставили цю ягоду поряд з такими ягідними культурами як суниця, малина, смородина, лохина та чорниця.
    Провідні селекційні центри по створенню нових сортів жимолості знаходяться в Канаді та Росії. На базі канадійського центру в Саскатчевані були створені досить гарні сорти для промислових посадок та механізованого збору: Бореаліс, Хонейбі, Індіго Джем, Аврора та найновіші: Бореал Біст, Бореал Блізард та Бореал Б'юті.  В свою чергу в Сибіру, на базі Бакчарського центру садівництва було створено безліч сортів нового покоління для десертного ринку: Бакчарський Велетень, Восторг, Гордість Бакчару, Дочка Велетня, Бакчарська Ювілейна, Сільгінка, Стрежевчанка, Чулимська, Югана та інші. Усі ці сорти відрізняються великими за розміром та смачними плодами. Усі нові сорти об’єднують в собі найкращі характеристики культури: великі плоди кисло-солодкого десертного смаку практично без гіркоти, гарну урожайність, посухостійкість та зимостійкість. Кущі вже в наступному році після посадки дають перші плоди, деякі сорти ще при розмноженні можуть дати кілька ягід. Згідно мого особистого досвіду, на третій рік від посадки ми отримали врожай від 300г. до майже 1 кг. з куща. При цьому ринкова вартість такої ягоди складає від 125 до 200 грн. за 1кг.
   Жимолость – це перша ягода в сезоні, яка дозріває в кінці травня. Цінність плодів важко переоцінити, в Японії та Канаді, в країнах, де найбільше споживання жимолості,  ці ягоди називають ягодами молодості. Завдяки великому вмісту вітамінів та мінералів, дуже корисних для здоров'я людини ягоди жимолості можуть використовуватися для профілактики та лікування багатьох хвороб. В них були знайдені речовини, які сповільнюють старіння клітин, згідно деяких джерел ці ягоди навіть виліковують рак на ранніх стадіях.
   Далі наведу майже дослівний переклад з сайту польського розсадника Тадеуша Кусібаба in-vitro.pl

   МОРФОЛОГІЯ

   Всі форми цього виду - листопадні чагарники заввишки до 2,2-2,5 м. Тривалість життя куща жимолості синьої становить 50 і більше років. Листя овальне, сизо-зелене, з легким восковим нальотом, довжиною до 8 см і шириною до 3 см, супротивне. Квіткові бруньки утворюються на пагонах минулого року, розвиваються протягом декількох днів після весняного потепління. Квітки - жовтуваті, дзвіночки, невеликі, величиною до 2 см, з'являються в березні. Залежно від погодних умов цвітіння триває 20-25 днів. Квітки запилюються за допомогою комах (зазвичай джмелями, рідше - бджолами). Квітки у жимолості двостатеві, але не самозапильні - вимагають перехресного запилення. Отже, чим більший набір сортів в одному кварталі, тим ряснішим буде врожай. При посадці кількох рослин одного сорту врожай виходить мізерним (не дивлячись на рясне цвітіння).
Плоди - довгасті ягоди (що нагадують за кольором американську лохину) діаметром близько 1 см і довжиною до 5 см. Маса ягоди може значно перевищувати 3 г. Ягоди містять до 20 м'якого насіння, що не відчутне при споживанні. Плоди мають характерний, приємний смак з ледь помітною гіркотою, особливо у старих сортів. Властивого сорту забарвлення набувають за 1-2 тижні до досягнення знімної зрілості, тому перед збором врожаю необхідно перевірити зрілість ягід, так як недостиглі плоди несмачні. Сік фарбувальний, темний. На відміну від лохини високорослої, в поперечному перерізі ягода темна. У 50-і роки XX століття в Росії (Бакчар) перші селекційні роботи проводилися з особливим акцентом на придатність ягідного соку для виготовлення барвників, що застосовуються в фарбуванні тканин.
В даний час роботи по виведенню нових сортів концентруються не лише на десертному смаку плодів, термінах зберігання, врожайності, але також і на придатність для механізованого збирання. Нові російські і канадські сорти мають більш тверді, рівномірно дозріваючі ягоди з сухим рубчиком і більш товстою шкіркою, що робить їх придатними для механізованого збирання і сортування. Плоди можуть зберігатися в традиційній холодильній камері протягом двох тижнів. Але все ще тривають селекційні роботи з продовження термінів зберігання. У Російській академії сільськогосподарських наук (РАСГН) в Москві доведено, що плоди деяких сортів можуть зберігатися до 3-4 тижнів. Сорти значно відрізняються один від одного придатністю до тривалого зберігання.
Смак плодів старих сортів, як правило, кислий і терпкий, нові сорти, в основному, десертні. Їх плоди солодкі, позбавлені кисло-гіркого смаку. Ягоди жимолості синьої найперші в сезоні, дозрівають вже в травні (раніше полуниці!), Навіть на 6 тижнів раніше плодів американської лохини. Кущі плодоносять щороку і їх врожайність підвищується до 15-річного віку. Дворічні саджанці жимолості починають плодоносити на 2-3 рік після посадки. Середня врожайність - близько 3 кг з куща (іноді до 8 кг!).
У плодах знаходиться велика кількість вітамінів, в тому числі каротин (провітамін А), тіамін (В1), рибофлавін (В2), фолієва кислота (В9), піридоксин (B6), рутин (Р), а також пектини та дубильні речовини. Вони містять ряд корисних для організму, природних макроелементів (магній, барій, натрій, калій, кальцій, фосфор) і мікроелементів (марганець, мідь, барій, кремній, йод). За вмістом вітаміну С (40-60 мг%) плоди жимолості не поступаються лимону, а концентрація вітаміну С в листках може досягати до 200 мг% (Лідія Василівна Юріна). Інші джерела говорять, що вміст вітаміну С може досягати до 150 мг/100 г ( «Сади Росії», Володимир Сергійович Ільїн). Ягоди містять на 50% більше поліфенолів (в тому числі в п'ять разів більше антоціанів) і більш ніж в два рази більше активних антиоксидантів в порівнянні з ягодами чорниці звичайної V. myrtillus. За інформацією, розміщеною на сайті http://haskapberries.com, рівень антиоксидантів серед фруктів, досліджених на даний момент, є найвищим. Показник ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) жимолості або здатність антиоксидантів поглинати вільні радикали, становить 13400 ммоль/100 г - це чудовий результат! Крім того, вміст фенольних сполук становить 1014 мг/100 г, антоціанів - 949 мг/100 г, біофлавоноїдів - 887 мг/100 г.
Ягоди характеризуються великим вмістом сухої речовини (19%), містять цукор (12,5%) - в основному, глюкозу - 75%, сахарозу - до 11,4%, в меншій кількості фруктозу, галактозу, рамнозу. У свіжих фруктах також виявлені значні кількості дієтичних речовин - сорбіту та інозиту.
Вище вказаним речовинам надається велике значення в профілактиці пухлин, серцевих захворювань і діабету.
   В природніх умовах жимолость росте на вологих грунтах вздовж річок та лісових галявинах, тому на промислових плантаціях потребує крапельного поливу. Активна фаза росту пагонів триває до червня, далі, при настанні високих температур, рослини  мало активні. Друга хвиля росту може бути у вересні, нерідко в цей час можна спостерігати часткове повторне цвітіння. Плоди достигають у жовтні і ними можна поласувати. Повторне цвітіння майже не знижує урожайності в наступному році.

   Умови вирощування

   Жимолость, на відміну від лохини, не потребує особливих умов вирощування, росте практично на усіх грунтах. Оптимальний рівень кислотності рН 5.5 – 6.5, але кущі жимолості добре почувають себе при рН від 5.0 до 8.0. Гарне плодоношення буде на повністю освітлених ділянках, при частковому затіненні ягода буде мати менший розмір. В перші 3-5 років після посадки кущі не потребують обрізки, можливо лише санітарну обрізку, гарно реагують на органічні добрива. Жимолость при правильній агротехніці практично не пошкоджується шкідниками та хворобами і може легко вирощуватися як органічна ягода.
Посадку жимолості найкраще проводити саджанцями із закритою кореневою системою (в горщиках), такі саджанці можна висаджувати на протязі усього вегетаційного періоду з березня і до кінця листопада. Після посадки обрізку проводити не потрібно. Схема посадки для присадибних господарств 2 – 2.5 м на 1 м, для механізованого збору від 0.5 до 0.8 м в ряду і 3.5 – 3.8 м між рядами. Далі уся агротехніка як і для усіх ягідних культур: мульчування, полив, боротьба з бур'янами.

   ВИКОРИСТАННЯ

   У народній медицині ягоди застосовують як засіб при серцево-судинних захворюваннях, а також при хворобах шлунка, печінки, жовчного міхура. Вони сприяють виведенню радіоактивних речовин. Ягоди рекомендується застосовувати при авітамінозі, коли ослаблений після зими організм потребує аскорбінової кислоти. Соком з ягід лікують шкірні захворювання і виразки, а відвар з листя і квітів жимолості використовують при хворобах очей, горла і шкіри. У тибетській медицині відвар кори призначають як засіб від головного болю, ревматизму, артриту, сильних болях у шлунку. Водний екстракт квіток у вигляді примочок використовують для лікування очних захворювань. Для лікування ран використовують подрібнене листя, які мають антисептичні властивості. З висушених молодих пагонів, зібраних під час цвітіння, готують відвар, який використовують як сечогінний засіб, а також як засіб проти випадіння волосся.
Ягоди призначені для споживання в свіжому вигляді і для різного виду переробок - для приготування тортів, морозива, йогуртів, компотів, соків і вин. Завдяки високому вмісту пектинів (2%), ягоди мають гарну желюючу здатність і відмінно надаються для приготування повидла, джему та варення. Сік вишневого кольору служить гарним барвником для інших соків і харчових продуктів. У сушеному вигляді ягоди зберігають всі свої цінні властивості, відмінно заморожуються, а після розморожування перетворюються в однорідну гладку масу - мус, який добре підходить як доповнення до десертів.
   У наших сусідів поляків справжній бум на ягоду жимолості. Господарства підписують довгострокові контракти на постачання замороженої ягоди в основному в Канаду та Японію по ціні 3 Євро за кг. І це при тому, що ціна ягоди чорної смородини на ринку заморозки в Польщі вже кілька років коливається на рівні 0.15 – 0.20 Євро. Завдяки хорошим смаковим якостям та цінному складу ягода жимолості на мій особистий погляд є дуже перспективною нішевою культурою для невеликих фермерських та приватних господарств. При середній урожайності у 5-6 т. та ціні заморозки на рівні 3 Євро це дасть досить вагомий прибуток будь якій сім'ї, яка займеться її вирощуванням.
В Україні попит на цю ягоду лише починає формуватись, багато людей не знають її, деколи плутають з лохиною. Та за останні два роки вже видно тенденцію до зростання споживання.
   Наше господарство займається вирощуванням посадкового матеріалу майже усіх ягідних культур. Більша частина саджанців реалізується із закритою кореневою системою, тому може висаджуватися протягом усього вегетативного періоду. Маємо товарні посадки жимолості, малини, ожини, смородини, фундука, суниці нейтрального дня і т.п. В цьому році організовуємо семінари по жимолості та суниці нейтрального дня, малині та фундуку. Усім нашим партнерам надаємо консультації по закладці та вирощуванню ягідників. На організованих нашим господарством семінарах ділимося особистим досвідом та проводимо тренінги на наших ягідних плантаціях.