Суниця в теплицях = 130 т/га

Фото 1. Janusz Ciesla w uprawie odmiany Eves Delight
Mariusz Podymniak
Ферма Donaldsons, яка знаходиться неподалік місцевості Chichester на півдні Англії, є одним з 7 господарств що входять до складу фірми Hall Hunter Partnership, займається вирощуванням і продажем ягоди. На землях ферми, в нових теплицях на площі 11 га, протягом року вирощують суницю. Вирощування цієї ягоди в теплиці дає можливість не тільки отримувати високий урожай, але насамперед, поставляти ягоду майже весь рік — збір ягоди походить від березня до кінця листопада.
Метою вирощування суниці в теплицях є отримання дуже ранньої продукції, вже на початку березня — тоді ягоду можна реалізувати за найбільш вигідною ціною, яка доходить до 12 Євро за кг. — Сказав Janusz Ciesla (фото 1), відповідальний за виробництво в цьому господарстві. Складається воно з кількох об'єктів, які відрізняються розмірами і технологією вирощування. Всі теплиці опалюються за допомогою газових котлів, а оптимальне використання тепла домагається за допомогою акумуляторів тепла, в яких зберігається гаряча вода (дві ємності з обсягом 1 млн. літрів).
Фото 2. Весь використовуваний в господарстві інструмент і механізми знезаражують за допомогою водяної пари
Додатково котли використовуються для виробництва водяної пари, яка застосовується для знезараження контейнерів, ящиків, механізмів та інструменту, що використовуються для догляду за рослинами. Для цієї мети всі вони встановлюються на піддонах і щільно накриваються плівкою, під яку подається гаряча пара (фото 2). Температура при цьому доходить до 95 градусів, при цьому знезараження проходить протягом мінімум однієї години. Такий метод дуже ефективний і дешевий — раніше використовувалися препарати для знезараження, що було набагато дорожче.
При витратах, які несемо при вирощуванні суниці в теплицях, дуже важливим є т.зв. чистий старт. Для цього теплиці, як і все інше обладнання, і інструмент повинні пройти знезараження перед кожним наступним циклом продукції — підкреслив J. Ciesla. Також дуже важливим є якість саджанців суниці. Більшість замовляється в голландських розплідниках і в основному це саджанці tray plants, які перед посадкою перевіряють на кількість квітконосів, щоб оптимально підібрати густоту посадки. Тільки такий матеріал гарантує високу врожайність і дозволяє збирати врожай навіть до 8 тижнів. Частина саджанців вирощується на своїх потужностях. Для цієї мети в одній з теплиць створений маточник (фото 3), з якого отримують саджанці. Вуса відрізають тоді, коли на них вже сформовані розетки, які в подальшому вкорінюються в мультиплатах.
Фото 3. Маточник суниці в теплиці
Теплиця з рухомими жолобами
У найновіших теплицях площею 4.6 га. суниця вирощується на підвішених жолобах, які встановлені в системі swimming system. Заснована вона на тому, що жолоби, на яких вирощується суниця, можуть пересуватися, і є можливість регулювання відстані між ними. У такій системі жолоби розміщуються кожні 90 см. і 110 см. один від одного (при стандартному вирощуванні відстань між жолобами близько 100 см.), а під час обробок або збору ягоди в даній теплиці вони автоматично розсуваються. Цей спосіб дозволяє максимально використовувати площу теплиці і отримати більш високу врожайність. При цій технології густота посадки виносить 12 шт. на квадрат площі, у той час коли при звичайній технології з використанням стаціонарних жолобів це 10-11 шт. на квадрат площі. У цій теплиці застосовано ще кілька інноваційних рішень. Конструкція теплиці складається з вузького профілю, шибки в даху дуже великі, основна маса обладнання перенесена в нижню частину теплиці — все це зроблено для того, щоб забезпечити рослинам максимальну кількість світла (фото 4).
Фото 4. Найновіша теплиця, яка була побудована спеціально для вирощування суниці, забезпечує рослинам максимальну кількість світла.
В інших тепличних блоках вирощування суниці відбувається на підвішених жолобах, але вони встановлені капітально. Підвішені на висоті 1.3 м. над рівнем грунту, що оптимально для збору ягоди. При такому вирощуванні суниця висаджується в контейнери 5.5 л. (фото 5). При вирощуванні суниці сортів КСД в кожен контейнер висаджують 4 саджанця, при вирощуванні сортів НСД — 3 саджанця.
Фото 5. Суниця вирощується в контейнерах розташованих на жолобах — сорт Eves Delight
Стратегія вирощування
У найновіших теплицях суниця вирощується в контейнерах довжиною 1 м. — в кожен висаджується 11-12 саджанців суниці (залежно від сорту та якості саджанців). Такі контейнери встановлені на жолобах один за одним, що дозволяє поливати рослини крапельною трубкою з вмонтованими капілярами (при звичайній агротехніці, живильний розчин подавався в контейнери з допомогою т.з. павучків). Перші рослини висаджуються на початку грудня, в основному це сорти Sonata або Elsanta, з яких збір ягоди починається на початку березня, і триває до кінця квітня. У цьому році планується залишити ці саджанці на ще один урожай. При такому ранньому періоді посадки у рослин є шанс створити квіткові бруньки і дати другий урожай в цьому ж році.
Рослини, які були поміщені в холодильник, через 56 днів після посадки можуть почати формувати квіткові бруньки. Цього року, на другу половину лютого, під час дуже короткого світлового дня і відповідної температури рослини можуть почати формувати квіткові бруньки — згадував Mariusz Padewski з фірми DLV Plant, що займається даним вирощуванням. З самих ранніх посадок сорту Sonata, при зборах від 1 березня і до 20 квітня було зібрано 5.6 кг. з квадратного метра площі (фото 6), до кінця збору було зібрано ще 1 кг. з квадратного метра. При цьому повний урожай склав 6.6 кг. з квадратного метра (або 660 г/рослини), що є дуже непоганим результатом.
Фото 6. Плодоношення суниці сорту Sonata при весняній посадці
Другий урожай сорту Sonata заплановано на червень, після цього плантація буде ліквідована. Після місяця перерви починається наступна висадка сортів Sonata або Elsanta на осінній урожай, який буде отриманий з кінця вересня до кінця листопада.
У теплиці можна використовувати різні технології вирощування та різні періоди посадки, для того, щоб отримати найвищу ціну на ягоду. В Англії найнижчі ціни припадають на період від початку червня до кінця серпня, коли на ринку повно ягоди суниці з тунелів.
Іншим, часто використовуваним способом, є повторне використання рослин сорту Elsanta. При посадці в червні, на початку серпня одержують урожай, після чого контейнери або рукава з рослинами розміщують зовні теплиці. У цей час в теплиці висаджується наступна партія саджанців для отримання врожаю ранньою весною (березень, квітень), а після в теплиці розміщуються рослини (у фазі перед цвітінням), які знаходились зовні теплиці та отримують врожай у червні.
Проводяться також випробування сортів НСД, в тому числі, і сорти Eves Delight. Пробували вирощувати цей сорт в минулому році, і виявилося, що він дуже сприйнятливий до тріпсів, тому надалі його вирощувати в теплиці не будуть. Постійно ведеться пошук інших сортів суниці НСД, які можна було б вирощувати в теплицях.
Найкращу прибутковість при вирощуванні в теплицях дають два сорти суниці (Sonata і Elsanta), хоча і продовжуються випробування сортів НСД, таких як Eves Delight, Sweet Eve або Capri.
Фото 7. У теплиці встановлено підсвічування лампами LED, але поки що вони не дають того освітлення, що звичайні натрієві лампи, хоча є більш економними.
Контроль клімату
Щоб можна було вирощувати суницю в такій інтенсивній технології, теплиці повинні бути обладнані відповідним чином. Крім системи опалення, яка підтримує температуру на рівні мінімум 16 градусів (в холодну пору року), у теплицях встановлена система освітлення, в основному це натрієві лампи, хоча на сьогодні проходять випробування і лампи LED (фото 7). Останні дозволяють заощадити багато енергії, але не повністю підходять для вирощування суниці. Насамперед, як інформує J. Ciesla, вони дають світло трохи іншого спектра ніж натрієві лампи і не виділяють тепла.
Під час освітлення натрієвими лампами отримуємо на 1.5 градуса вище температуру, що додатково створює рух повітря і забезпечує рослинам кращі умови для зростання. Такого ефекту ми не отримуємо при використанні ламп LED, це призводить до погіршення стану рослин і меншої врожайності — інформує пан Janusz.
Енергія потрібна для освітлення створюється генератором потужністю 17 мВ. У теплицях рослини додатково підживлюють двоокисом вуглецю, який подається через патрубки, розміщені під жолобами. При вирощуванні суниці підживлення СО2 починається тільки тоді, коли починається цвітіння рослин. У більш ранніх стадіях вегетації висока концентрація цього газу може негативно впливати на цвітіння і сприяти деформуванню ягоди. На початковому етапі концентрація двоокису вуглецю повинна бути на рівні наближеному до натурального, поступово збільшуючи цей рівень до 500-600 ppm, і навіть 1000-1200 ppm під час цвітіння і плодоношення (при вимкненій вентиляції; коли включається вентиляція рівень подачі СО2 повинен бути близько 600 ppm).
У теплицях автоматизовано захист рослин, для цієї мети використовується візок (фото 8), який переміщається по верхніх трубах для обігріву теплиці і за один прохід обприскує 6 або 9 жолобів з рослинами.
Фото 8. Візок для обприскування в теплиці
Технологічні прийоми і захист
При вирощуванні як сортів Sonata і Elsanta, так і сортів НСД обов'язковим є відділення листя від квітконосів (фото 9). Для цієї мети використовується волосінь, яка натягнута уздовж ряду і під яку укладаються листя. Квітконоси при цьому укладаються на підтримуючі стрічки. При вирощуванні сорту Eves Delight ця процедура виконується кілька разів, що сприяє поліпшенню якості ягоди і загального стану плантації, також спрощується збір ягоди.
Фото 9. При вирощуванні в теплиці листя відокремлюють від квітконосів
Захист проти шкідників заснований, насамперед, на біологічних методах. Хімічні засоби застосовуються виключно на початковому етапі вирощування (для забезпечення гарного росту на старті) або після збору, для знищення шкідників, які знаходяться на рослинах.
Фото 10. Розвішування конвертів з хижим кліщем Neoseiulus cucumeris є тільки першим етапом біологічного захисту
Найгрізнішим шкідником суниці в теплицях є трипс західний. Насамперед важливо проводити моніторинг в приміщенні, для цієї мети над рослинами вивішуються блакитні липучки (близько 150 шт/га для моніторингу і навіть 1000 шт/га для вилову даного шкідника). Профілактично підселюють хижого кліща, яким є Neoseiulus cucumeris. Перші його партії знаходяться в розвішених на рослинах конвертах (фото 10), з яких кліщі поступово переселяються на рослини протягом 4-6 тижнів. Коли на липучках починається прилипання перших трипс, на рослинах розміщують основну масу тих хижаків, щотижня підселюючи по 30 шт N. Cucumeris на кожну рослину (у сумі на кожну рослину підселюють до 90 шт). Додаткову користь у боротьбі з трипсами приносить ще один хижий кліщ Hypoaspis sp., який підселюють в субстрат з рослинами. У теплицях також використовують і хижих клопів з виду Orius.
Біологічна боротьба також проводиться з павутинним кліщем, для цієї мети використовується хижий кліщ (Phytoseiulus persimilis). Підселюють його на плантацію тоді, коли на рослинах вже є павутинний кліщ, для цього необхідно проводити регулярний огляд рослин і знаходити місця,-де павутинний кліщ тільки починає розмножуватися. При вирощуванні в теплицях дуже важливо контролювати чисельність шкідників. У деяких випадках перевагу віддають зменшенню кількості циклів продукції, між якими теплиці вичищають і дезінфікують, ніж більш довгій кількості циклів, коли зростає ризик розмноження шкідників до того рівня, коли біологічні методи боротьби стають неефективними. З іншого боку, вимоги покупців щодо рівня залишків пестицидів в ягоді, виключають можливість застосування хімічних засобів захисту.
Серед хвороб найголовнішою є борошниста роса. При гострій необхідності можливе застосування хімічних препаратів. Для профілактики в теплицях виробляється випаровування сірки через випарники (сульфуратори), які працюють вночі протягом 4-6 годин (висока концентрація сірки може шкодити здоров'ю).
Як підкреслив Janusz Ciesla, більшу частину витрат при виробництві ягоди суниці займає робоча сила, припадає на неї близько 50-60% всіх витрат при вирощуванні. Тому так важливо застосовувати будь-які впровадження, що дозволяють обмежити ручну працю.
Протягом року в цьому господарстві вирощується до 1500т. ягоди суниці (1 класу якості), що в перерахунку дає врожайність 136 т/га (13 кг/ м²). Щоб таке виробництво залишалося прибутковим, важливим є не тільки врожайність, але також і те, в який період буде зібрана ягода. Найвигідніше вирощувати суницю на ранній і пізній збір, коли можна отримати за ягоду найвищу ціну.

 переклад статті з польського журналу jagodnik за травень-червень 2015р.