Вирощування ожини в тунелях - 2012р.

Dr Agnieszka Orzel
Sadowniczy Zaklad Doswiadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. з o.o
У липні 2007 року в журналі «HortTechnology» вийшла стаття проф. Бернадіна про тенденції у світовому виробництві ожини. Ці дані можуть бути корисні для вибору правильного напрямку у вирощуванні ожини і в Польщі.
Ситуація в світовому виробництві ожини.
За останні кілька років виробництво ягоди ожини має тенденцію зростання. У 2005 році в світі ожина вирощувалася на площі більш ніж 20 тис. га. У порівнянні з 1995 р. це зростання склало близько 45%. За оцінками, до 2015 року виробництво ягоди ожини збільшиться ще на 10 тис. га.
Більшість ожини виробляється в Північній Америці - більше 65 тис. т. У Європі, виробництво ягоди ожини коливається на рівні близько 47 тис. т. Лідером у виробництві ягоди ожини є Сербія (27,5 тис. т). Багато ожини також проводиться в Угорщині (близько 13 тис. т.). Країни, в яких ожина вирощується на промислових плантаціях, це також Великобританія, Румунія, Польща, Німеччина, Хорватія.
Останнім часом у всьому світі зростає інтерес до виробництва ягоди ожини в тунелях. У 2005 році ожина вирощувалася в тунелях на площі близько 315 га. Це всього лише 1,6% світового виробництва ягоди ожини. Вирощування ожини в тунелях має тенденцію до зростання, особливо в Мексиці і Сполучених Штатах (штати Орегон і Вашингтон). Найбільшим виробником ожини є Сполучені Штати Америки (35 тис. т.). На вирощуванні в тунелях також спеціалізується Мексика, де ця ягода вирощується протягом цілого року. Пізні сорти „Brazos“ і „Tupy“, а також інші сорти з прямостоячими пагонами з середини жовтня до початку травня. Ягода орієнтована на експорт, в основному на ринок США. На місцевому ринку реалізація відбувається в травні, червні. У Мексиці, ожина вирощується в тунелях на площі близько 150 га. Багато ожини в тунелях вирощується також в США, в штаті Орегон (20 га.) І штаті Вашингтон (12 га).
Більшість ягоди для американського ринку свіжої ягоди, вирощується в Каліфорнії. Ожину вирощують в тунелях (під прикриттям), що дозволяє не залежати від несприятливих погодних умов і у виробників є можливість отримання більш вигідних цін за межами типового сезону виробництва ягоди. Експорт свіжих ягід ожини з осені до весни з таких країн, як Чилі, Гватемала і Мексика, привчили американців споживати ці ягоди поза основним сезону збору врожаю. Це також збільшило попит на ягоду в традиційний час збору врожаю цієї ягоди.
При вирощуванні ягоди з призначенням на свіжий ринок, сорти з прямостоячими пагонами займають 25% світового виробництва, напівстоячі — 50% світового виробництва. Ці сорти характеризуються підвищеною стійкістю плодів і більш тривалим терміном зберігання після збору в порівнянні з сортами, які мають повзучі стебла. Найбільш часто вирощуваними сортами з прямостоячими стеблами, які покриті колючками: „Brazos“ і „Tupy“ і безколючкові: „Nawaho“ і „Arapaho“. Серед сортів з напів-прямостоячими пагонами лідуючі позиції займають: „Thornfree“, „Loch Ness“, „Chester Thornless“ і „Čačanska Bestrna“. Кращими ягодами, придатними для транспортування характеризуються „Navaho“ і „Chester“. Сорти з повзучими пагонами: „Marion“, „Silwan“, „Thornless Evergreen“ вирощують в основному для переробки (25% світового виробництва). Ці сорти характеризуються найкращим ароматом і смаком ягоди в порівнянні з сортами, які мають прямостоячі пагони. Є кілька сортів ожини з повзучими пагонами: „Siskiyou“ і „Obsidian“, ягоди яких призначені на свіжий ринок. Плоди для десертного ринку збирають вручну, в той час як ягоди, призначені для переробки, збирають при використанні комбайна. Сорти для механічного збирання ягоди більш збалансовані в плані дозрівання врожаю.
Ягода для десертного ринку збирається безпосередньо в окремі лотки. Виробники збирають ягоду вранці, при більш низьких температурах, як правило, після того, як зійшла роса, щоб забезпечити кращу якість плодів. Відразу після транспортування з поля, принаймні, максимум через 2 години після збору, ягоду охолоджують до температури 0 — 1 ° C.
Виробництво ожини в Європі
У Європі, більшість ягоди ожини в тунелях вирощується в Іспанії, Нідерландах та Італії (20 га). У Румунії, виробництво ожини в тунелях займає близько 10 га. Ожина вирощується в тунелях, теплицях або під плівковими дашками. Найменш дорогим способом вирощування будуть пластикові дашки. Перевага вирощування в тунелях привертає все більше виробників ягоди і сприяє розширенню такого виду плантацій. Вирощування в тунелях дає, серед іншого, здатність контролювати дату збору врожаю ягоди, і таким чином отримати більш високі ціни. При вирощуванні під навісами, ви можете прискорити дату збору врожаю, або у випадку сортів з плодоношенням на однорічних пагонах ( „Reuben“, „Prim Jan“ і „Prim Jim“), продовжити термін постачання ягоди до перших заморозків. Ягода завжди має високу якість, незалежно від погодних умов під час збору врожаю. Виробники також вказують на більш кращу щільність ягоди в тунелях (під прикриттям), що робить її більш придатною до транспортування. Це особливо важливо при вирощуванні ожини, через не дуже довгий період зберігання цієї ягоди після збору. При вирощування під прикриттям, також зменшується ризик захворювання сірою гниллю (Botrytis cinerea), в результаті чого плоди мають більш довгий період післязбирального зберігання. Урожайність при вирощуванні в тунелях зазвичай в два рази вища, ніж при традиційному вирощуванні у відкритому грунті.
Тунелі забезпечують захист рослин не тільки від дощу, але і від сонця. У разі ожини, в розпал літа на традиційних плантаціях набагато більше втрат, викликаних надмірним УФ - випромінюванням. Пошкоджені кістянки ягоди набувають білого кольору, що значно знижує їх привабливість. Ця проблема є також і в Польщі, в разі сортів „Gaj“ і „Polar“. Як показали перші спостереження — вирощування під плівковими дашками (фото 1), усуває цю проблему.
Фото 1.
Це пов'язано з тим, що на рослини, вирощені під плівкою, потрапляє менше сонячного світла. Дослідження, проведені в Brzeznej, показують, що в разі сонячної погоди, ця різниця становить від 40 000 до 60 000 lx. Однак слід пам'ятати, що кількість світла, який потрапляє в теплицю або тунель безпосередньо залежить від типу плівки. Чиста поліетиленова плівка з армувальним скловолокном характеризується високим ступенем передачі світла. Таким чином, може бути бажана побілка тунелю в періоди високих температур. З метою відображення сонячного світла також може бути використана біла плівка в міжряддях, і фарбування всіх металевих елементів конструкції тунелю в білий колір.
Рослини в тунелях можна вирощувати в контейнерах або традиційно на грядках. При вирощуванні в горщиках, найбільш часто використовуються контейнери на 10 літрів, це також дозволяє використовувати і різного виду конструкції для дренажу надлишкової кількості води і живильного розчину. Плантації під навісами вимагають обов'язкового встановлення крапельного зрошення. Добриво вноситься у вигляді фертигації, додатково також можуть бути використані і листкові підживлення разом з фунгіцидними обробками в період цвітіння. Для того, щоб продовжити післязбиральний період використання, можна провести листкові підживлення кальцієвими добривами. При вирощуванні ожини в тунелях спостерігається буйний ріст кущів, тому не забудьте залишати більшу відстань між кущами і робити міжряддя трохи ширші, ніж при вирощуванні у відкритому грунті.
Зверніть особливу увагу на підтримання оптимальної температури і вологості в тунелях. Температура вище 25 ° C знижує проростання пилку, і це може негативно вплинути на формування ягоди. Для того, щоб забезпечити оптимальне запилення, потрібно також пам'ятати про дозапилення джмелями. За даними дослідження, проведеного д-ром Павлом Кравцем в Любліні, при вирощуванні малини на 1 га. потрібно 9-12 природних сімей джмелів або 3 — 4 вулика джмелів Тripol. Ці норми можуть бути застосовані і в разі вирощування ожини.
Підтримання належного мікроклімату в тунелі, важливо через деяких хвороб і шкідників, які атакують кущі ожини у відкритому грунті. Вирощування в тунелях істотно знижує ризик захворювання найбільш грізною хворобою ожини - сірою гниллю (Botrytis cinerеa). Найбільш поширеним захворюванням, що виникають при вирощуванні ожини є борошниста роса (Sphaеrothеca macularis) і іржа ожини (Phragmidium rubi-idaei). Сильно заражені рослини відстають у рості, що зменшує розмір врожаю і його якість. В результаті інфекції погіршується якість плодів, які при сильному ураженні часто не підходять для торгівлі.
Ожина також уражається кліщем (Acalitus essigi). Цей шкідник харчується листям, квітами і ягодою, найбільшу шкоду приносить при введенні в ягоду речовини, що інгібує дозрівання цілих ягід або окремих кістянок, та значно погіршує їх зовнішній вигляд. Хімічними методами важко вберегти плантацію від цього шкідника через відсутність препаратів, дозволених для захисту в період плодоношення ожини. В обмеженні поширення цього шкідника став метод біологічного контролю шляхом застосування корисних хижих кліщів (Phytoseiulus persimilis). Дотримання основних принципів догляду за кущами, вирізка і спалювання старих пагонів, які є джерелом інфекції для здорових кущів, посадка плантацій саджанцями з ліцензованих розплідників, є основними методами обмеження хвороб і шкідників.
Можливості тунельного вирощування ожини в Польщі
У Польщі, виробництво ожини продовжує зростати, про що свідчить, зокрема зростання з року в рік кількості кваліфікованих саджанців, з яких створюються нові плантації. Згідно PIORiN, в 2011 році пройшли кваліфікацію 64000 саджанців сортів „Polar“ і „Лох Тей“. Також збільшується число маточних насаджень польських сортів „Polar“ і „Gaj“, плоди яких призначені для десертного ринку ягоди ожини. Розширення ринку десертної ягоди ожини стало можливим завдяки успіхам польських селекціонерів. Вони проводяться з 1979 року в інституті садівництва в Brzeznej під керівництвом д-ра Jana Danka. До цих пір, основною перешкодою в комерційному виробництві ожини була відсутність адаптованих сортів для вирощування в умовах Польщі. Іноземні сорти не працювали в роки з великою падінням температури в зимовий період. Із закордонних сортів, найбільш часто вирощуваних на півдні нашої країни, найраніше плодоношення зафіксовано на сортах „Arapaho“ і „Loch Ness“ (друга половина липня), останнім дозріває „Сhester Thornless“ (на початку серпня). Найвищу врожайність показав „Chester Thornless“. У дослідженні, проведеному в 2005-2010 роках в помологічному саду Інституту садівництва в Скерневіцах для 2-х і 3-річної плантації сорту „Chester Thornless“ отримано 12,9 кг. ягоди з куща, для порівняння - сорт „Orkan“ в тому ж експерименті дав 6,5 кг. ягоди з одного саджанця. В експерименті, проведеному в Brzeznej, відсутність укриття кущів призвело до повної або часткової загибелі пагонів або плодових бруньок, що призвело до зниження врожайності або повної його відсутності.
На комерційній плантації, укриття пагонів на зиму займало дуже багато часу і коштів, тому виробники відмовилися від вирощування ожини на великих площах. І тільки створення першого польського морозостійкого сорту „Gazda“ дозволило розпочати виробництво цього виду ягоди в нашій країні. Сьогодні це головний сорт, придатний для переробки. В останні кілька років спостерігається значний прогрес у селекції ожини. 2 березня 2012р. до Національного Реєстру були введені 2 сорти ожини „Polar“ і „Gaj“ - які можуть бути з успіхом використані при вирощуванні в тунелях.
„Gaj“ (фото 2) характеризується значним зростанням кущів. Стебла жорсткі, часто розгалужені, без колючок. Великі подовженої форми ягоди, чорні, блискучі, смачні, дозрівають рано. Підходить для безпосереднього вживання в їжу і для переробки. Однак, проявляє недостатню стійкість до кліща (Aailitus essigi) і чутливий до пошкоджень УФ, що без належної агротехніки призведе до скорочення товарного врожаю. При вирощуванні цього сорту рекомендується затінення плантації в період сильної спеки, і позитивні результати в боротьбі з кліщем дає застосування хижого кліща (Phytoseiulus persimilis). У тунелях відрізняється сильним ростом (високі і численні пагони), але рослини чутливі до борошнистої роси. Однак плоди дуже щільні і не пошкоджуються під час транспортування. Вирощування в тунелях також захищає плід від УФ - випромінювання, і, таким чином, підвищує їх комерційну цінність.
„Polar“ (фото 3) також характеризуються сильним ростом. Пагони без колючок, жорсткі, з вигином у верхній частині пагону. Плоди дуже привабливі, великі або дуже великі, видовженої форми, чорного кольору з сильним блиском. Підходить для безпосереднього вживання в їжу і для переробки. Ягоди дозрівають в середньому періоді плодоношення ожини. Ягоди можуть пошкоджуватись кліщем, але в меншій мірі, ніж у сорту „Gaj“. При вирощуванні в тунелях кущі ростуть менш енергійно, ніж у сорту „Gaj“, а його плоди м'якші і, отже, більш схильні до пошкодження при транспортуванні. У спекотні дні ягоди можуть бути пошкоджені під впливом сонячного світла, тому краще вирощувати цей сорт в тунелях або під плівковими дашками, що обмежують кількість сонячного світла.
Оцінка окремих сортів ожини (Brzezna, 2008-2010рр.)

Сорт Початок плодоношення Урожайність з 1 куща (кг.) Середня маса 100 ягід Середній% комерційної ягоди Середній% живих бруньок
2008 2009 2010 2008 2009 2010 2008-2010 2008-2010 2008-2010
Gaj 17.07 29.07 22.07 1,5 1,9 1,5 556 67 97,0
Gazda 01.08 29.07 29.07 1,4 2,7 1,7 226 86 95,0
Orkan 01.08 29.07 29.07 4,0 1,8 2,6 602 77 77,5
Polar 17.07 29.07 29.07 2,2 1,7 1,8 687 74 99,7

У 2008-2010рр. проведено порівняння цих сортів і результати представлені в таблиці. На підставі цих даних, можна зробити висновок про придатність сортів «Polar» і „Gaj“ для виробництва десертної ягоди в Польщі. Незважаючи на низькі температури, які протягом усього експерименту доходили до -22 °С в січні 2009 року, сорти характеризуються більш високим відсотком живих бруньок, ніж у сорту „Orkan“, який завдяки сприйнятливості пагонів і бруньок до морозів в 2009 дав тільки близько половини врожаю в порівнянні з 2008 роком (таблиця). „Polar“ характеризувався середньою врожайністю (1,9кг./Куща), але дав великі плоди (6,8г.). Сорт „Gaj“ дав трохи меншу врожайність (протягом трьох років середня врожайність була 1,6 кг./Рослини), а середній розмір ягоди був (5,5г.), з більшою сприйнятливістю до сірої гнилі та кліщів (низький відсоток товарного врожаю), але при вирощуванні в тунелях це не повинно бути великою проблемою.
Для вирощування в тунелях також підходить і новий сорт ожини, д-ра Яна Данек, названий „Brzezina“ (фото 4). Він захищений тимчасовим виключним правом з 15 травня 2012 року. У роздрібному продажі рослини будуть доступні в 2014 році. Може виявитися цінним через дуже ранній терміну дозрівання. При вирощуванні у відкритому грунті початок плодоношення відбуватиметься на початку липня. „Brzezina“ характеризується високою врожайністю. Плоди середнього розміру, щільні і смачні.

Переклад статті Dr. Agnieszka Orzel з польського журналу jagodnik вересень-жовтень 2012 р.