Нові технології в селекції малини

Ніккі Дженнінгс і Дороті Джаррет - Mylnefield Research Services Ltd,
Invergowrie, Шотландія

Вирощування малини в Шотландії протягом багатьох років було зосереджено навколо переробної промисловості, а плантації малини займали 3500 га. Уповільнення розвитку в цій галузі відбулося після 1980 року, в основному через конкуренцію з боку країн Східної Європи. Виробники постаралися знизити витрати на робочу силу, в тому числі механізувавши збирання ягоди, але спад виробництва тривав до середини 90-х років минулого століття. У той же час зріс попит на десертні сорти малини і був помічено зростання інтересу до цих сортів з боку супермаркетів. Це спонукало виробників повернутися до ручного збору ягоди, а для продовження періоду плодоношення - до вирощування малини в тунелях. Аналізуючи ці тенденції весь час проводилися роботи по виведенню нових сортів малини в інституті Джеймса Хаттона в шотландському містечку Данді.

Різні ринки, різні потреби

Створення нових сортів малини (Rubus), здійснюється Mylnefield Research Services Ltd, і проходить в James Hutton Institute в Шотландії, сконцентровано в основному на таких видах, як червона малина, ожина і малина жовта. Програма створення нових сортів малини ведеться тут з 1950 року. Першими її результатами було створення серії сортів малини з префіксом Глен (Glen).

«Glen Clova» був першим сортом зареєстрованим в кінці 1960-х років і на протязі багатьох років був стандартом в Шотландії. У той час цей малина вирощувалася на одному місці протягом біля 20 років.

Глен Мой і Глен Просен пройшли реєстрацію в 1980 році і були першими сортами малини без колючок, які були придатні для механічного прибирання. Не всі сорти малини, виведені в Шотландії вирощувалися в Великобританії.
Глен Ліон
не підходив для вирощування на британських островах (Wyspach Brytyjskich) через погане зростання і низьку врожайність, проте добре показав себе в регіоні Huelva в південній частині Іспанії. Кліматичні умови і тривалий вегетаційний період в цьому регіоні дозволяють керувати зростанням рослин, а невеликий період спокою для цього сорту, врожайність і якість плодів привели до того, що Глен Ліон став найбільш популярним сортом в цій частині Іспанії.

У 1996 р зареєстрований новий універсальний сорт Глен Емпл і дуже швидко почав домінувати в Великобританії. Цей сорт характеризується високою врожайністю, гарним смаком і може вирощуватися як у відкритому грунті і в тунелях.
До більш нових сортів потрібно віднести сорт Глен Файн, який по врожайності схожий на сорт Глен Емпл але більш стійкий до шкідників і хвороб, а також має більш солодкі й ароматні ягоди.
Глен Еріч - створювався з розрахунком на переробку, її основною перевагою є висока стійкість до хвороб, що викликають кореневу гниль (Phytophthora fragariae).
Але до сих пір Глен Еріч є найуспішнішим шотландським сортом малини з програми James Hutton Institute.

В даний час польові випробування, як у Великобританії, так і за її межами (в тому числі в Польщі, Іспанії, Норвегії, Данії, Нідерландах, Боснії і Герцеговині та навіть в Австралії, Південній Африці, Уругваї та Китаї) проходить величезна кількість нових гібридів малини.

Нові сорти і селекція

Шотландська програма розведення має багато гібридів і генотипів малини, які в даний час проходять випробування на промислових плантаціях в різних господарствах (табл. 1.2).

Таблиця 1. Характеристика нових генотипів малини з Шотландських розплідників.

Сорт чи гібрид
Вага ягоди, г.
Brix
Опис сорту
Glen Fine 4,6
9,5
Сорт введений в культуру в 2008 році. Був створений в той час, коли селекція була орієнтована на створення сортів з призначенням до механічного збору. Має хороший смак, відмінну якість плодів і високу врожайність. Може використовуватися для вирощування в тунелях.
Ericht 4,3
7,3
Сорт введений в культуру в 2009 р. Має відмінну стійкість до кореневої гнилі, хорошу врожайність і якість плодів. Дуже легкий в вирощуванні через розташування пагонів. Розмір ягоди і Brix непогані, але сорт має підвищену кислотність і не підходить для десертного ринку. Підходить для посадки плантацій з призначенням під прибирання комбайном і переробки або заморожування.
0435D-3 3,9
10,1
Ранній сорт, перші плоди дозрівають за 4-5 днів до «Glen Lion». Ягода конічної форми з хорошою транспортабельністю. Рослини мають помірну силу зростання, а плоди добре видно при зборі. Сорт має високу врожайність.
0485K-1 4,9
10,7
Ранньо-середній сорт малини, початок плодоношення за 4-6 днів до «Glen Ample». Має конічну ягоду з гарним блиском, яка дуже швидко достигає. Розмір плодів і Вrix були однаковими протягом усього сезону. Цей сорт привернув велику увагу своїм виглядом і якістю ягоди. Має ген Н, що надає стійкість рослин до сірої гнилі (Botrytis Sp.) І завмирання пагонів малини (Didymello opplanata).
0019E2 5,7
10,3
Середньо-пізній сорт з великими ягодами. Отримав дуже позитивні оцінки в ході випробувань, проведених на декількох фермах в Великобританії.
0447C-5 6,2
11,5
Пізній сорт, починає плодоношення в такий же час як сорт Октавія, та сезон збору врожаю на тиждень більше. Стебла сильні, вертикальні, на них добре видно ягоди для збору врожаю. Плоди тверді і привабливі, їм властива гарна транспортабельність і тривале зберігання.

Таблиця 2. Сорти малини за термінами плодоношення

На всіх сортах з цієї таблиці відсутні колючки і всі вони мають стійкість до основних біотипів малинової попелиці. Всі сорти включені в таблицю - це малина річного дозрівання з плодоношенням на дворічних пагонах.
Шотландська програма розведення включає в себе також і сорти малини з плодоношенням на однорічних пагонах. В умовах Шотландії ремонтантні сорти малини в полі виростити не виходить через занадто низьку температуру і недостатню кількості годин денного світла в кінці літа. Виростити ці сорти вдається лише в тунелях. Основними завданнями селекції таких сортів в Шотландії є: раннє дозрівання, врожайність, якість плодів і заміна старих ремонтантних сортів. Проведено перші досліди зі схрещування літніх сортів малини і сортів малини з плодоношенням на однорічних пагонах для отримання кращої якості плодів і більш раннього періоду плодоношення (швидкої стиглості).
Отримані гібриди були висаджені в 10-літрові контейнери і даний перспективний матеріал вже був відправлений на випробування до багатьох господарств.
Протягом багатьох років, програма розведення мала кілька джерел фінансування, особливо багато підтримки було від виробників ягоди з боку шотландського уряду. В даний час фінансування йде з фонду (UK Raspberry Breeding Consortium) в складі якого шотландський уряд і 12 членів, що представляють виробників і переробників малини, також маркетингові групи та розплідники. Метою фонду є створення нових літніх і ремонтантних сортів малини з високою врожайністю, хорошою якістю ягоди, а також високою толерантністю до шкідників і хвороб, зокрема це відноситься до кореневої гнилі. Значний прогрес в селекції був досягнутий при використанням генетичних маркерів.

Використання маркерів генетичних і морфологічних.

При традиційному методі селекції нових сортів малини потрібно витратити не менше 15 років. Для того, щоб скоротити цей час, інститутом була розроблена генетична карта геному малини, на яку були нанесені основні маркери, що відповідають за якість і стійкість рослин до шкідників і хвороб.
Найважливішим, була розробка маркера, який відповідає за стійкість до кореневої гнилі, викликаної P. Fragariae ssp.rubi. У традиційному методі розведення вибір генотипу по толерантності до патогену займав 4-5 років. З моменту розробки маркера, який відповідає за стійкість до кореневої гнилі та сортів з генетичною стійкістю, ці сорти були задіяні в програмі розмноження і селекції на ранніх стадіях (в теплицях) на наявність колючок і стійкість до попелиці. На сьогоднішній день, виявлено понад 40 сортів з цим маркером, які були передані в 2013 році для виробництва невеликих кількостей рослин, що б провести дослідження щодо якості плодів.
На додаток до створення сортів зі стійкістю до хвороб ведуться роботи по розробці маркерів, що відповідають за розмір і твердість ягоди. Це, в поєднанні з маркером стійкості до кореневої гнилі, є стандартною процедурою в селекції рослин з використанням генетичних маркерів в найближчому майбутньому.
Програма розведення також використовує маркери морфологічних захворювань стебла. Наявність на пагонах невеликих волосків, які можуть бути помічені на ранній стадії розвитку саджанця, підтверджує наявність гена H. Цей фенотип підтверджує стійкість сорту до сірої гнилі (Botrytis sp.) І стійкість до патогенів, які викликають завмирання пагонів малини (Didymella applanata).

Наукове відкриття інституту є основою розвитку програми розведення в Шотландії, яка в корені відрізняється від інших програм, тому що це перший комерційний проект по створенню нових сортів малини який об'єднує в собі молекулярну технологію з традиційною селекцією рослин. Молекулярна складова створює набір інструментів, які усувають небажані генотипи на ранньому етапі селекції і істотно скорочує час, необхідний для створення нового сорту малини.

Переклад з польського журналу jagodnik.pl