Сорти для товарного і присадибного виробництва

Piotr Latocha
Szkolkarstwo
Рослини роду актинідії (Actinidia) добре відомі не лише польським споживачам (популярний ‘ківі’ або ягоди видів А. сhinensis і А. deliciosa та їх гібриди), а й професіоналам та власникам звичайних присадибних ділянок. Деякі види актинідії (А. arguta і А.kolomikta) досі використовуються в якості декоративних ліан.
Актинідія коломікта - відрізняється оригінальним білим, а потім рожевим забарвленням листя навесні, в той час як актинідія гостролиста стає привабливою восени, коли забарвлюється в жовтий колір. У світі зростає інтерес до використання фруктів ‘міні-ківі’ як десерту, і на сьогоднішній день закладено вже багато виробничих плантацій цієї культури. Вирощуючи саджанці актинідії в розпліднику, ви повинні знати, які сорти можна запропонувати клієнтам для комерційного вирощування, а які краще підійдуть для аматорського вирощування.
На плантації — в основному А. arguta
Актинідія аргута і коломікта добре пристосовані до нашого клімату (на відміну від А. сhinensis і А. deliciosa) і дорослі рослини не страждають навіть при більш холодних зимах. В останні роки, однак, звертають увагу на інші властивості цієї ліани — смачні плоди з винятковою користю для здоров’я. Вони включають в себе, серед іншого, високий вміст мінералів і антиоксидантів (особливо вітаміну С), лютеїну, фолієвої кислоти і актінідіума — ферменту, який відмінно регулює роботу шлунково-кишкового тракту. Плоди у актинідії менші, ніж у традиційних ‘ківі’, але через гладку і тонку шкірку їх можна вживати в їжу без очищення. З двох видів, схожих між собою, через більш високу врожайність, уваги заслуговує актинідія гостролиста (аргута). Актинідія коломікта, як джерело фруктів, в основному використовується в аматорських посадках.
Проведені в останні роки в університеті SGGW лабораторні та ринкові випробування плодів ‘міні-ківі’ показали, що вони мають гарну споживчу якість і можуть бути високо оцінені польськими споживачами. Тому нам здається, що ці плоди можуть стати цінним продуктом на ринку. Комерційний інтерес у вирощуванні актинідії гостролистої зростає по всій Європі та за її межами. В даний час ці плоди вирощують і продають у Сполучених Штатах, Чилі, Японії та Новій Зеландії. В останні роки успішно завершено впровадження цієї ягоди на бельгійському ринку (фото 1), а також на ринку Німеччини, Австрії, Швейцарії та Франції.
Фото 1. Спосіб пакування плодів актинідії в Бельгії
У Польщі також закладаються перші промислові плантації актинідії. Одна з них площею 3 га. була закладена при співпраці з університетом SGGW в безпосередній близькості від Grójca. Зазвичай інститут Бельгії (Hogeschool Ghent) і SGGW працюють спільно над впровадженням актинідії аргута в комерційні проекти (також і в Польщі) і створенням ринку збуту. 
Фото 2. Плодоносна плантація ‘міні-ківі’ в безпосередній близькості від Grójca (Польща)
Ознаки гарного сорту ‘міні-ківі’
Основною проблемою потенційних виробників залишається питання вибору сортів, які найкраще підходять для промислового вирощування цієї культури. В даний час у світі відомо кілька десятків сортів актинідії гостролистої. Є також гібриди з іншими видами (напр. А. melanandra, А. purpurea і А. polygama). Деякі країни створюють свої власні сорти, які вирощують на промислових плантаціях і захищають патентами (напр. Нова Зеландія). Через відносно короткий період промислового вирощування, важко сказати, які з них найкращі. Це багато в чому залежить від місцевих кліматичних умов. Тим не менш, асортимент доступних сортів повинен бути достатньо великим, щоб садівник міг вибрати з них той, що може бути кращим в його умовах.
Є й інше питання, пов’язаний з безліччю жіночих сортів на ринку незалежно від їх відмінностей. На жаль, багато з доступних сортів ростуть і плодоносять майже ідентично. Навіть експерт не в змозі відрізнити їх (і не тільки плоди, але і будь-яку частину рослини). Це вносить багато плутанини і тяжко зробити правильний вибір. Прикладом можуть бути різні сорти групи Jumbo (‘Jumbo’, ‘Jumbo Verde’, ‘Ambrosia’, ‘Ambrosia Grande’, ‘Michigan’, ‘МSU’, ‘Kiwino’) і групи Weiki (‘Weiki’, ‘Baern Kiwi’, ‘Ananasnaya’, ‘Макi‘,’Міss Green‘, ’Weiki Weiss‘,’Weiki Gelb‘). Таким чином, ринок сортів актинідії потребує впорядкування. В даний час в Польщі ми можемо зустріти багато клонів, отриманих в основному із Заходу, у меншій мірі — українські сорти. Група ‘західних сортів’ це: Джамбо, Вейкі, Ананасна (син сорту ’Аnna‘), Женева, кенс Ред, Іссаі і Харді Ред. Українські сорти: ‘Київська Крупноплідна’, ‘Київська Гібридна’, ’Оригінальна’, ’Сентябрьська’, ’Пурпурна Садова‘ і ’Караваєвська Урожайна‘. Є також сорти польської селекції: ‘Roguw’, ‘Bingo’, ‘Lucy’ і ‘Domino’.
При такому великому виборі сортів актинідії і невеликих морфологічних відмінностях рослин, можна дуже легко переплутати їх або навмисно підмінити.
 Таким чином, в кінцевому рахунку, це має дуже велике значення для виробництва саджанців в розпліднику, тому вихідний матеріал потрібно купувати в перевірених продавців. У європейських країнах в якості основного джерела сортів актинідії для комерційного вирощування є один з польських розплідників, і це створює великі можливості для інших розплідників в Польщі.
Властивості цих сортів актинідії повністю ще не відомі, але сорти Іссаі та Кенс Ред можна розглядати як хороші для вирощування любителями на присадибних ділянках. Придатність цих сортів для комерційного виробництва ягоди визначають чинники, що стосуються як якості плодів, так і загального стану рослини. Актинідія, як рослина континентального клімату витримує значне зниження зимових температур (до -30 ° С), вегетація починається дуже рано навесні і рослини сприйнятливі до пізніх весняних заморозків. Ця їхня особливість в даний час визнається в якості основного фактора ризику при вирощуванні. Тому краще вибирати сорти, які якомога пізніше починають вегетацію. Проведені в університеті природничих наук випробування показують, що українські сорти починають вегетацію трохи раніше, ніж інші.
Врожайність і якість плодів є наступними параметрами, які визначають придатність сорту для комерційного вирощування. Серед вище згаданих, як дуже врожайні сорти, можуть вважатися ‘Weiki’, ‘Міss Green’, ‘Ananasnaya’, ‘Макi’, ‘Geneva’. Особливо врожайні українські сорти ‘Караваєвська Урожайна’, ‘Оригінальна’ і ‘Римма’. Найбільші плоди мають сорти з групи ‘Jumbo’, але їх врожайність трохи менша і вони пізніше вступають у плодоношення.
Іншою ознакою, що визначає придатність сорту для промислового вирощування, є його адаптація до місцевих умов проживання. Можуть бути вказані відмінності, які спостерігалися в разі певних сортів. Наприклад, ‘Jumbo’ в дослідженнях, проведених в Скірневіцах, виявився найбільш сильнорослим, що абсолютно не підтверджують спостереження за сортом на плантації біля Grójca (де сорт вважається слабко зростаючим).
Як видно з вище викладеного, важко визначити, який з сортів краще і, отже, список тих сортів, які в даний час можуть бути рекомендовані для вирощування на товарних плантаціях є досить обмеженим. Також аграрний університет протягом декількох років здійснював селекційну програму, спрямовану на створення нового сорту ‘міні ківі’ з привабливими плодами. Результатом цієї роботи було створення нового комерційного сорт ‘Bingo’, який є в даний час у стадії реєстрації, і двох інших сортів з привабливими плодами — ‘Luci’ і ‘Domino’.
Важливі чоловічі сорти актинідії

Актинідія є ліаною дводомною і для отримання плодів необхідна посадка кущів обох статей (фото 3).

 Фото 3. Жіночі квіти актинідії … ……. І чоловічі квіти актинідії
На промисловій плантації на 6-8 жіночих кущів досить посадити лише один кущ чоловічого виду для запилення. З цієї причини, не менш важливими є і чоловічі сорти. І хоча час від часу з’являється інформація про сорти двостатеві, але для отримання ними високого врожаю якісних фруктів необхідно забезпечити їх і частиною чужого пилку. Актинідія, в основному, запилюється комахами, і в меншій мірі — від вітру, тому у хорошого чоловічого сорту повинно бути багато чоловічих квіток, здатних виробляти якісний пилок. Крім того, вкрай важливо, щоб були відрегульовані терміни цвітіння чоловічих і жіночих рослин. У разі жіночих сортів спостерігається значна різниця в термінах цвітіння, хоча це багато в чому залежить від погоди до початку і під час цвітіння. Наприклад, в центральній Польщі сорт ‘Jumbo’ і ‘Оригінальна’ починають цвісти раніше, ніж інші сорти.
Для оптимального запилення чоловічі рослини повинні почати цвітіння на кілька днів раніше, ніж жіночі. Через велику кількість квіток, період цвітіння чоловічих рослин займає більше часу, ніж жіночих. В даний час на польському ринку ви можете знайти два сорти чоловічих екземплярів: ‘Weiki’ чоловічий і ‘Male’. ‘Weiki’ чоловіча форма (як і жіноча) цвіте трохи пізніше, і цей сорт не буде кращим для рано-квітучих жіночих сортів. У Швейцарії, є також чоловічий сорт ‘Nostino’, який рекомендується для жіночого сорту ‘Maki’. У США, пропонується в якості запильника — клон 74 -46 і сорт ‘Meader’. Здається, що було б корисно створити новий чоловічий сорт з урахуванням польських кліматичних умов і з більш раннім цвітінням, так щоб він підходив для жіночих форм з більш раннім цвітінням.
Західні сорти

‘Ananasnaya’ (син сорту ‘Анна’) — сорт, який не має нічого спільного із селекцією Івана Мічуріна, з яким часто його плутають (‘Ананасова’ Мічуріна — це сорт актинідії коломікти). Він був знайдений в Бельгії в 70-х роках минулого століття і вважається стандартом у багатьох країнах, які займаються вирощуванням ‘міні-ківі’ (напр. В США, Чилі, Японії). Часто пропонуються на ринку під скороченою назвою ‘Аnna’. З точки зору зовнішнього вигляду, міцності, сили росту і характеристикам плодів майже збігається з сортом ‘Weiki’. Листя дуже вузьке, здорове, темно-зелене з червоними черешками. Плоди циліндричні, злегка сплюснуті з середньою вагою 7-10 г. Шкірочка темно-зеленого кольору, з красивим червоним або червоно-помаранчевим рум’янцем. Дуже смачні — виразно солодка середина, і трохи кисла шкірочка. Дозрівають в жовтні. Сорт дуже врожайний, ви можете отримати до 25 кг. з одного куща. На промислових 

плантаціях в залежності від типу шпалери і відстані посадки, в середньому близько 10-15 кг/ куща. Зростає сильно, у плодоношення вступає рано, і перші плоди можна збирати вже на другий або третій рік після посадки. За даними американського дослідження вважається менш сприйнятливим сортом до пізніх весняних заморозків. Як і сорт ‘Weiki’ вважається одним з кращих сортів з призначенням на промислові плантації. У зв’язку зі значною схожістю з сортом ‘Weiki’, цей сорт рідко зустрічається в польських розплідниках.
  ‘Weiki’ — сорт створений в Німеччині в Мюнхенському університеті. У багатьох європейських країнах вважається кращим сортом для товарних плантацій і найбільш широко культивується (напр. У Бельгії, Німеччині та Швейцарії). За всіма характеристиками майже повністю повторює сорт ‘Ananasnaya’. Листя дуже вузьке, здорове, темно-зелене з червоними черешками. Плоди циліндричні, злегка сплюснуті з середньою вагою 7-10 г. Шкірочка темно-зеленого кольору, з красивим червоним або червоно-помаранчевим рум’янцем. Дуже смачні — виразно солодка середина, і трохи кисла шкірочка. Дозрівають в жовтні. Сорт дуже врожайний, ви можете отримати до 25 кг. з одного куща. На промислових плантаціях в залежності від типу шпалери і відстані посадки, в середньому близько 10-15 кг/куща. Зростає сильно, у плодоношення вступає рано, і перші плоди можна збирати вже на другий або третій рік після посадки. За даними американського дослідження вважається менш сприйнятливим сортом до пізніх весняних заморозків. Як і сорт ‘Ananasnaya’ вважається одним з кращих сортів з призначенням на промислові плантації. Пропонується в польських розплідниках під назвою ‘Bayern Kiwi’. Цей сорт повинен бути основним, на промислових плантаціях, так як він відповідає більшості вимог хорошого комерційного сорту — не розвивається навесні раніше інших, має сильне зростання і не дуже чутливий до умов вирощування, дає високий урожай плодів хорошої якості.
‘Geneva’ — сорт американського походження. Морфологічно відрізняється від ‘Weiki’ і ‘Ananasnaya’. Листя широке, серцеподібне. Сила росту дещо слабша, ніж у ‘Weiki’ але досить значна. Сорт мало чуттєвий до мінливих умов навколишнього середовища, але через велике листя, більш чутливий до нестачі вологи в грунті. Плоди дещо менші, ніж у ‘Weiki’ та округліші, із середньою вагою 6-9 г. Шкірочка зелена з делікатним червоним або червоно-коричневим рум’янцем. У затінених місцях куща плоди повністю зелені. Середина зелена, при повному дозріванні злегка жовтувата в середині. Плоди дуже смачні, ароматні, з гармонійним смаком. Вважається раннім сортом, дозрівання на 2 тижні раніше, ніж у сорту ‘Weiki’. У плодоношення вступає, як і сорт ‘Weiki’, як правило, в третьому або четвертому році після посадки. Хороший сорт на промислові плантації для розширення асортименту і продовження терміну збору та продажу ягоди на ринку.
‘Jumbo’ — сорт походить, найімовірніше, з Італії. Зростання сильне, хоча є досить чутливим до зміни умов проживання. Виділяється яскраво-зеленим листям (дещо середнє між сортами ‘Weiki’ і ‘Geneva’ і майже зеленими листовими черешками. Сорт має найбільші плоди, які досягають ваги 14-16 г., але менш урожайний (плоди розташовані в основному поодинці). Плоди сильно витягнуті і плескаті, шкірка повністю зелена, без рум’янцю. Середина теж повністю зелена. У плодоношення вступає тільки на 4-му або 5-му році після посадки. Дуже хороший аматорський сорт,-де головну роль грає розмір плоду, а не врожайність рослин. Його придатність для вирощування на товарних плантаціях повинна бути перевірена.
‘Ken’s Red’ — сорт гібридного походження (А. arguta ‘Cordifolia’ X А. melanandra) створений в Новій Зеландії. Кущі мають середню силу росту і характеристики другого з батьків — навесні молоді пагони і листя мають вишневий колір. Доросле листя досить вузьке, злегка подовжене. Кущі мають дещо меншу морозостійкість, взимку температура нижче -25 ° С може пошкодити рослини. Під час літньої спеки кущі більш сприйнятливі до посухи, ніж сорти ‘Weiki’ і ‘Geneva’. Плоди великі, циліндричні, із середньою вагою 9-14 г. Шкірочка після дозрівання вишнево-коричневого кольору, середина вишнево-червона. Плоди дуже смачні, дозрівають в кінці вересня або на початку жовтня. Перед початком періоду дозрівання зелені, майже незабарвлені. Хороший аматорський сорт. На промислової плантації може бути занадто чутливим до зміни умов вирощування.
  Issai’ — чисто аматорський сорт актинідії з Японії, не підходить для вирощування на товарних плантаціях. Сила росту кущів трохи менше, ніж у інших сортів, і сорт більш чутливий до сильного морозу (витримує до -23 ° C). Плоди середнього розміру (5-8 г), подовжені, з характерним ‘чубчиком’. Шкірочка повністю зелена, без будь-якого кольору. Дозріває дуже пізно. Вважається, самозапильним сортом, але плоди виходять більші при запиленні чужий пилком. Не підходить для використання в якості запилювачів для інших різновидів жіночої статі. Його перевагою є дуже швидкий вступ у плодоношення, часто плодоношення відбувається у рослин в горщиках.

У першій частині статті автор представляє загальну інформацію про сорти актинідії, придатної для вирощування в Польщі (А. arguta), які використовуються для отримання товарних плодів на Заході. Нижче описуються сорти української селекції і сорти, отримані в Польщі.
Українські сорти
Сорти цього походження від ‘західних’ сортів можна легко відрізнити за чітко подовженим, ланцетним листям з повністю зеленими черешками. Всі представлені нижче сорти української селекції були створені в Києві. У польських кліматичних умовах вони були вирощені в безпосередній близькості від Ольштина, і протягом декількох років вирощувалися також у Варшаві. До тепер ці сорти показували себе добре, але рекомендувати їх до більш широкого вирощуванню ми не можемо, для цього потрібні більш масштабні дослідження.
  ‘Київська Крупноплідна’сорт гібридного походження (А. arguta х А. purpurea), відібраний в 1981 році. Має сильний ріст і високу врожайність. Ягоди великі, масою 12-19 г, циліндричні, сильно сплющені. Шкірочка і середина зелена. Дозріває в другій половині вересня.
    ‘Караваєвська Урожайна’ — гібрид сорту ‘Пурпурова садова’ і А. arguta. Сильно зростаючий сорт. Плоди середнього розміру (6-8 г), шкірка вишнево-червона з коричневим відтінком. Сорт відрізняється високою врожайністю — приблизно 20 кг./куща.
 ‘Пурпурова садова’ — сорт А. purpurea, створений в 60-х роках минулого століття. Кущі мають сильне зростання, дещо чутливі до морозу. При зниженнях температури (нижче -27 ° С) можуть підмерзати однорічні пагони. Плоди еліптичні, середньою вагою (8-11г). Шкірочка і середина вишнева. Смак кисло-солодкий, без аромату. Дозрівають в кінці вересня. Сорт дуже родючий (20-25 кг./куща).
  Оригінальна’ — сорт гібридного походження (А. arguta х А. purpurea). Плоди сильно витягнуті, циліндричні, масою до 14-16г. Шкірочка і середина зелена, без рум’янцю. Сорт урожайний (бл. 10 кг./куща).
 
Нові сорти, створені в SGGW
 

‘Bingo’ — це результат схрещування між А. purpurea х А. arguta. Сорт відрізняється сильним зростанням, досить стійкий до морозу. Врожайність на рівні сортів ‘Weiki’ і ‘Geneva’. Плоди середньою вагою 8-13г. подовжені і сплюснені з боків. Шкірочка біло-зелена з сильним рожево-червоним рум’янцем. Середина світло-зеленого кольору. У попередніх споживчих дослідженнях, проведених на 9 сортах актинідії, плоди цього сорту були високо оцінені за їх вигляд і смак. Перспективний сорт для вирощування на промислових плантаціях. В даний час сорт проходить польові випробування та реєстрацію в державному реєстрі сортів COBORU.

 Domino’ — сіянець А. arguta з великими сферичної форми плодами з невеликим коричнево-червоним рум’янцем. Середина зеленого кольору. Плоди цього сорту мають хороший кисло-солодкий смак з чітким медовим ароматом. Сорт урожайний, підходить для аматорського вирощування. Для визначення придатності до промислового вирощування сорт вимагає подальших випробувань в польових умовах.

‘Lucy’ — сорт отриманий в результаті схрещування між А. purpurea х А. arguta. Плоди великі, сильно витягнуті і сплюснуті. Шкірочка зелена. При повному дозріванні середина рожево-червона. Плоди смачні, солодкі. Урожайний сорт для аматорського вирощування. Для визначення придатності до промислового вирощування сорт вимагає подальших випробувань в польових умовах.

 


Dr hab. Piotr Latocha
Szkola glowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Фото 2-15 P. Latocha

Стаття з журналу ‘Szkolkarstwo’ №№5 і 6/2013р.